Естествен плувен басейн ще отвори врати в Швейцария догодина

Прочутите  архитекти Herzog & de Meuron направиха първата копка на нов, естествен басейн за жителите на Риен, Швейцария. Швейцарската фирма първоначално е проектирала басейна за града още през 1979 г., но проектът ще се осъществи едва сега – с леко преправен дизайн. Naturbad Riehen ще се почиства без хлор или други химикали – вместо това той ще използва околното озеленяване и естествените водни системи за обработка и третиране на водата.

Naturbad-Riehen-Herzog-de-Meuron-1 Naturbad-Riehen-Herzog-de-Meuron-2 Naturbad-Riehen-Herzog-de-Meuron-3

Строежът на Naturbad Riehen започна преди броени дни. Очаква се проектът да бъде завършен в началото на 2014 г., навреме за начлото летния сезон. Herzog & де Meuron първоначално са проектирали басейна през 1979 г., но идеята била отменена през 1982 г. Едва през 2007 г. управата на града решава да преразгледа концепцията. Този път градоначалниците искат нещо естествено и устойчиво, за да не се налага да разчитат на химикали като хлор. Новите технологии и разбиране на естествените методи за филтриране на вода помагат на проектантския екип да създаде по-добрата версия на отдавна очаквания плувен басейн.

Naturbad Riehen ще включва плувен басейн, зона за гмуркане, зона за плуване за отдих и детски басейн. Околният парк ще осигури места, където семействата да си почиват, да играят с децата и да си правят пикник. Има и баня и съблекални.

Naturbad-Riehen-Herzog-de-Meuron-2

Басейнът използва серия от филтри за обработка и почистване на вода. Първо се почистват твърдите частици, мазнините и косите. След това водата отива в зона за регенериране, където растения като водни лилии и ириси „работят“ с водната утайка за филтриране и поглъщане на бактериите и вредните съединения. Системата произвежда чиста вода, която се изпомпва обратно в басейна.

Новият басейн и неговата система за очивка и отдих регенерация ще позволят за 2000 души да се наслаждават на естествения басейн на всеки един ден.

Naturbad-Riehen-Herzog-de-Meuron-3

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*