Китай, Индия и Сингапур влизат в нов форум на Арктическия кръг?

Арктическите ледове влияят и на времето по света, и на световната търговия. Снимка: Pink floyd88 a под GFDL.

Китай, Индия, Сингапур и други държави далеч от Северния полярен кръг могат да станат част от нов световен форум, който да разшири дискусията за съдбата на „далечния Север“ на планетата,обяви исландският президент Олафур Гримсон в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Форумът с нестопанска форум „Арктически кръг“ ще проведе първото си заседание в Рейкявик, столицата на Исландия, през октомври.

Такава среща е необходима, заяви Гримсон, защото, докато повечето страни имат принос за топенето на арктическите ледове, само осем от тях – Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Русия, Швеция и Съединените щати – са членове на „Арктическия съвет“ – междуправителствена група, създадена през 1996 година.

Арктическите ледове влияят и на времето по света, и на световната търговия. Снимка: Pink floyd88 a под GFDL.
Арктическите ледове влияят и на времето по света, и на световната търговия. Снимка: Pink floyd88 a под GFDL.

Някои не-арктически страни следят с интерес разискванията на „Арктическия съвет“, но те нямат право на глас там по въпросите на устойчивото развитие и опазването на околната среда в региона.

Исландският лидер каза, че е провел дискусии за Арктика с представители на Китай, Индия и Сингапур. Първата точка от дневния ред на тези обсъждания е била въпросът кога тези страни ще получат място в „Арктическия съвет“.

Форумът „Арктически кръг“ ще бъде „отворена, демократична платформа, където всеки, който иска да участва, действително ще бъде добре дошъл,“ посочи Гримсон. Той каза, че всички загрижени граждани, представители на неправителствени организации, учени, изследователи и др. могат да се присъединят към правителствата и корпорациите и да бъдат част от тази дискусия.

Арктическият морски лед е ключов показател за изменението на климата и мощен глобален фактор за времето. Миналата година Арктическият морски лед се стопи до най-ниските си нива в историята.

Освен че влияе на глобалното покачване на морското равнище и влияе на метеорологичните условия по света, топенето на ледовете означава отваряне на нови водни пътища между Европа, Азия и Северна Америка – една тенденция, която ще окаже силно въздействие върху световното корабоплаване.

Миналата година заради свиването на ледовете за първи път стана възможно китайски ледоразбивач да направи пътуване от Шанхай до Исландия през Северно море – край руското крайбрежие.

До средата на века може да стане така, че най-бързият начин да получите стоки от Азия до източния бряг на САЩ да е точно пътят през Северния полюс, се казва в проучване на Университета на Калифорния в Лос Анджелис.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*