Напредъкът в чистата енергия е твърде бавен, за да се ограничи глобалното затопляне

Развитието на енергията с ниски въглеродни емисии напредва твърде бавно и няма да може да помогне за ограничаване на глобалното затопляне, според Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Производството на електроенергия все още е доминирано от въглищата, а правителствата не успяват да увеличат инвестициите в чиста енергия. Резултатът – сега най-добрите учени в областта на климата казват, че вече е непостижима целта за запазване на повишаването на световната температура с не повече от 2 градуса по Целзий през този век.

global-warming

„Усилието за прочистване на енергийната система в света е в застой“, заяви Мария ван дер Ховен, изпълнителен директор на МАЕ, при представянето на доклада на агенцията за напредъка в сферата на чистата енергия. „Въпреки многото изговорено от световните лидери, както и ъпреки бума на енергията от възобновяеми източници през последните десет години, средната единица произведена енергия днес е точно толкова мръсна, колкото е била преди 20 години.“

Глобалните инвестиции в чиста енергия през първото тримесечие са паднали до най-ниското си ниво от четири години насам. Това е резултат от намаляване на данъчните стимули в момент на строги икономии, според доклад на Bloomberg New Energy Finance пак от тази седмица.

МАЕ казва още, че мощностите за електроенергия на база въглища са нараснали с 45% между 2000 г. и 2010 г., далеч изпреварвайки ръста от 25 на сто при мощностите на база „неизкопаеми“ горива през същия период.

3 коментара

  1. Метана/СН4/ има 20 пъти по силен ефект и не се “измива“ от дъжда, и идва от органични отпадъци, фекалии ,гризу ,при добив на шистов газ,горски пожари и т.н. в смисъл когато концентрацията в атмосферата се увеличава в пъти парниковият ефект е голям. Експерти смятат, че само замразените сибирски езера могат да излъчват повече от 50 млрд. тона вредни газове. Това е 10 пъти повече от количеството газ в атмосферата в момента http://30dumi.eu/2010/11/sibirskiyat-metan-zaplashva-tsyalata-planeta-video/#ixzz2QzOv0gDL

    Въглеродният двуокис не е опасен газ защото се измива от дъжда а метана не е измива и в коментар №11 тук – http://darikfinance.bg/novini/89333#comments има адреси как да се спре глобалното затопляне

  2. Хората нямат шанс да оцелуят защото парите са най-важни за човека

  3. Човечеството си заслужава съдбата! Отровихме Природата , сега тя си го връща…както болното дете вдига температура,за да убие вируса,така и болната майка Земя прави същото,за да се излекува…жалко!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*