Toyota и Nissan стандартизират зарядните станции за електромобили

Големите японски производители на автомобили Toyota и Nissan положиха началото на работна група, чиято цел е да създаде стандарт за станциите за бързо презареждане на електрическите автомобили. Стъпката е част от опит да се рекламират и промотират превозните средства с нулеви вредни емисии.

В групата участва най-голямата ютилити компания на Япония – Tokyo Electric Power. Заедно с Toyota Motor и Nissan Motor в нея са вписани още Mitsubishi Motors и Fuji Heavy Industries.

Целта на компаниите е да създадат стандарт в Япония, а по-късно да го превърнат в международен стандарт. Засега той е наречен „CHAdeMO“.

Очаква се в групата да се включат 158 частни компании и правителствени организации, сред които такива като PG&E, Enel, Endesa, PSA Peugeot Citroen.

Електрическите автомобили се разглеждат като решение за посрещане на все по-стриктните изисквания за намаляване на вредните емисии в атмосферата. Разпространението им обаче среща редица трудности като например това, че батериите са скъпи, изминаваните разстояния с едно зареждане не са големи, а няма налична инфраструктура от станции за презареждане на батериите.

Създавайки „общ език“ за станциите за презареждане на електромобилите, работната група се надява да помогне за спестяването на разходи за всички марки и производители. Това без съмнение ще улесни и потребителите.

Според прес-съобщението на Toyota, цитирано от Cnet News, „CHAdeMO“ е съкращение от „CHArge de Move“, което ще рече „зареждане за движение“. Също така думата е словесна заигравка с японския израз „О ча демо икага десука“, което значи „хайде да пием чай, докато зареждаме“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*