„Грийнпийс“ атакува Syngenta заради пагубното й влияние върху пчелните популации

Еко-организацията „Грийнпийс” предупреди акционерите на Syngenta – френска компания за производство на пестициди на база неоникотиноид, които са смъртоносни за пчелите –  че с продукцията  си сериозно застрашава и предизвиква спад на пчелните популации в световен мащаб. Това се случи на годишната среща на Syngenta в Базел, Швейцария.

Унищожителният пестицид на Syngenta тиаметоксам е свързван с намаляването на пчелите. Активисти и пчелари извършиха мирна демонстрация по време на годишната среща на акционерите, докато представители на „Грийнпийс” и Европейската координация на пчеларите отправиха въпроси към компанията относно финансовия риск, както и риска за репутацията на компанията при евентуална забрана за използване на пестицидите.

Без пчелите и тяхното естествено опрашване, цели екосистеми, както и глобалното производство на храна биха били жестоко засегнати. Миналият месец Европейската комисия отправи предложение за забрана за пестицидите на база неоникотиноид, които убиват пчелите. Те се произвеждат основно от Syngenta и немската Bayer.

honey_bee

„По-малко от седмица преди гласуването на ЕС за забрана на три от най-опасните пестициди, убиващи пчелите, „Грийнпийс” пита докога Syngenta ще отрича научните доказателства, показващи, че нейните продукти са свързани с глобалния спад на пчелните популации“, казва Матиас Вютрих, активист по екологично земеделие в Швейцария, който води проекта за пчелите в „Грийнпийс” на европейско ниво. „Докато мултинационални земеделски корпорации като Syngenta и Bayer се интересуват единствено от печалбата, техните пестициди излагат пчелите и други опрашители на риск.“

В понеделник, 29 април, страните-членки на ЕС ще гласуват за втори път предложението на еврокомисията да забрани три неоникотинови пестицида (тиаметоксам на Syngenta и клотианидин и имидаклоприд на Bayer).  Мнозинството от страните подкрепиха забраната на предишното гласуване на 15 март, но не можаха да постигнат необходимото мнозинство. Ако I sega не бъде постигнато мнозинство от гласуването на страните-членки, Еврокомисията има правото да наложи забрана, която да влезе в сила най-рано през юли 2013 година. Пестицидната индустрия междувременно започна яростна кампания, за да избегне забраната и запази печалбите си за сметка на пчелите.

Франческо Панела, говорител на Европейската координация на пчеларите, който присъства на срещата на Syngenta с „Грийнпийс”, каза:  „Тази забрана би могла да бъде стъпка в правилната посока за спасяване на пчелите ни, както и да осигури добра храна и добри фермерски практики в Европа. Неоникотиноидите са отровни за околната среда и в дългосрочен аскепт причиняват замърсявания на водата и почвата. Тяхната широка употреба, комбинирана с изключителния им невротоксичен ефект, допринася в голяма степен за драматичното отслабване и спад в популациите на пчелите и много други важни опрашители.

Най-новият доклад на „Грийнпийс”, озаглавен „Пчелите намаляват“, показва, че намаляването им е в резултат от много фактори, включващи климатичните промени, болести и паразити, но голям ефект оказват също и индустриалните земеделски практики.  Научни доказателства подчертават смъртоносната роля на някои пестициди, включително убиващите неоникотиноиди, продавани от Bayer и Syngenta. Докладът идентифицира приоритетно седем пестицида, които трябва да бъдат забранени заради токсичния им ефект върху пчелите. Списъкът включва имидаклоприд и клотианидин, тиаметоксам, фипронил и хлорпирифос на BASF, както и циперметрин и делтаметрин, произвеждани от други компании.  Елиминирането на тези убийци на пчели е само първата стъпка към запазването на пчелите и земеделието в Европа. Единственото дългосрочно решение е смяна на интензивното химическо земеделие с екологични фермерски практики.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*