Окончателна забрана за реклама на Доналд Тръмп срещу вятърните ферми

Органът по стандартите за реклама във Великобритания потвърдиха забраната за една реклама на International Golf Trump Club, насочена срещу развитието на ветроенергийни паркове в Шотландия, с мотива, че това послание е подвеждащо.

Регулаторът разгледа жалбата на yes2wind от края на миналата година, в което се твърди, че отпечатаната обява, публикувана в The Courier и The Press and Journal на Доналд Тръмп е подвеждаща и е проява на лош вкус.

Рекламата показва снимка на вятърна ферма в Калифорния, където мачтите на турбините са ръждиви и грозни, витлата изглеждат пред разпадане. Отгоре пише „Това ли е бъдещето на Шотландия?“. Рекламата също така твърди, че „туризмът ще пострада и красотата на вашата страна е в опасност!“. Има и твърдения по адрес на шотландския първи министър Алекс Салмънд, свързан с неговите интереси във ветроенергийния бизнес и връзки с атентатора от Локърби.

Trumpantiwindad

Според регулатора обаче твърдението, че туризмът ще пострада в резултат на вятърните паркове, е необосновано. Изображението, което се използва в рекламата, пък е „подвеждащо“.

„Ние считаме, че изображението, заедно с претенцията „Туризмът ще пострада и красотата на вашата страна е в опасност“, намеква, че вятърните турбини с изглед към американска магистрала са образец на вятърна ферма в Шотландия,“ обяви говорителят на регулаторния орган. „При липса на доказателства, които да докажат това, стигнахме до извода, че посланието е подвеждащо.“

Алекс Дойл, управляващ директор на yes2wind, каза, че е от жизненоважно значение да бъде опроверган митът, че вятърните паркове ощетяват туризма.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*