Зелената енергия в Европа вече е почти конкурентна на конвенционалната

Производство на възобновяема енергия и съответната инфраструктура стават привлекателни за инвеститорите, тъй като стават все по-малко зависими от държавната подкрепа на все повече европейски пазари. Това обяви поделението за управление на активи на Allianz. Големият европейски застраховател вече е инвестирал милиарди евро  във фондове, свързани с възобновяемата енергия.

REN

„Тези инвестиции или предлагат атрактивни преференциални тарифи и са вече в състояние на в мрежов паритет (конкурентна на конвенционалната енергия), или отиват в тази посока“, каза Армин Санойвъл, главен инвестиционен директор за възобновяемите енергийни източници в Allianz Global Investors. „Това е и бъдещето на пазара, то ще го направи по-голям и по-удобен за институционални инвеститори.“

Испанските и италианските вятърни паркове или слънчеви инсталации са най-напреднали по отношение на рентабилността, а тези в скандинавските страни, Великобритания, Германия, Франция и Бенелюкс ще наваксват, каза той.

Сандойвъл смята, че допълнителни предимства на преминаването към зелени системи са отделянето от нарастващите световни цени на горивата и доказаната жизнеспособност на новите технологии, което гарантира дългосрочни парични потоци.

Институционални инвеститори като пенсионните фондове са в търсене на начин да диверсифицират портфолиото си и да се оттеглят от държавните облигации във време на непривлекателни печалби, според ръководителя от Allianz. „Възобновяемите енергийни източници и инфраструктура представляват добро попадение за застрахователите и пенсионните фондове и техните дългосрочните задължения“, заяви управляващият директор Тобиас Прос.

1 коментар

  1. Шефът на отдела за възобновяема енергия към Международната енергийна асоциация (IEA) – Paolo Frankl казва: „Половината от енергията, използвана в света, е предназначена за получаване на топлина,това е повече от необходимата енергия за транспорта и електроенергията“

    Казано просто Топлофикация да загрява водата със слънце защото КПД-то е над 80% и за сравнение КПД-то на фотоволтаика е 15% ,на АЕЦ – ДО 39% ,на ТЕЦ – до 38% и т.н.

    Казано иначе е смешно да загряваш вода с ел.бойлер без значение от къде идва тока при факта ,че водата може да се загрява със слънце и в Дания се строи – основното е концентратори следящи слънцето с тракери и големи съдове за съхранение на топла вода в земята изолирани добре дават до 10% загуби.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*