Силен растеж в рециклирането на токсични отпадъци

Veolia Environnement наблюдава силен растеж на дейността си по рециклиране на токсични отпадъци и ще продължи да влага до 100 милиона евро годишно в заводи за третиране на индустриални разтворители, стари батерии и фармацевтични отпадъци.

Поделението на френската фирма за токсични отпадъци има оборот от около 800 млн. евро в сравнение с общия оборот за 2012 на групата, който възлиза на 24.9 милиарда евро. Очакванията на фирмата са, че нейните продажби ще дарастват с по около 10 на сто годишно през следващите четири до пет години.

toxic-pollution-600

Главният изпълнителен директор на Veolia Антоан Фреро не даде подробности, но каза, че този бизнес е по-интензивен от останалите.

Засега Veolia има малко конкуренция в този бизнес, тъй като повечето токсични отпадъци се изгарят, заравят или съхраняват в промишлени обекти. Фирмата обаче има партньорства с дружества от химическата, фармацевтичната, автомобилната и други индустрии и събира и рециклира техните токсични отпадъци, превръщайки ги в изходни суровини или горива. „Те ни дават техните отпадъчни продукти и купуват рециклирани продукт от нас,“ заяви Фреро.

Компанията вече получава отпадъците безплатно, но шефът й очаква, че с нарастването на обемите различните индустрии все повече ще разглеждат своите отпадъчни продукти като продаваема стока, от която могат да бъдат направени нови продукти.

Оценката на Veolia е, че Европа произвежда около 35 млн. тона токсични отпадъци годишно, включително вода, използвана в промишлените процеси, вода, смесена с гориво, химически или фармацевтични отпадъчни течности, разтворители, пестициди, батерии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*