Китай се засили да изгражда национален смарт-грид

Властите в Китай са твърдо решени да изградят модерна интелигентна електроразпределителна мрежа от типа смарт-грид, която ще позволи на милиони хора да контролират електрическата консумация на битовите си електроуреди дори и от разстояние.

Освен всичко системата ще позволява на ютилити дружествата да контролират консуматорите на електроенергия, т.е. битовите електроуреди, като например крушки, перални, климатици. Ютилити компаниите ще осигуряват достъп до енергия, генерирана от възобновяеми източници, при по-ниски цени.

В някои големи и средни градове вече се експериментират пилотни проекти за смарт-грид. Те са резултат от програмата на Китай за държавна интегрирана електроразпределителна мрежа. Тази инициатива беше започната през май 2009 г. Държавната грид програма се ръководи от Държавната грид корпорация, която се явява най-голямата в света компания за пренос и дистрибуция на електричество.

Сега плановете на Китай включват конструирането на смарт грид система, която да обхваща цялата страна. Това стана възможно, след като премиерът Вен Джиабао издигна решението за този проект на нивото на законодателна мярка.

Единният смарт-грид трябва да покрие страната до 2020 година. Той ще вгражда разнообразни източници на енергия  – геотермални източници, водни електроцентрали, ядрени централи, соларни и вятърни генератори и др.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*