ВЕИ електроцентрали се ограничават насила и срещу закона

Продължаващите ограничения за производство на енергия от вятър и слънце са необосновани и нарушават  българското и европейското законодателство, заявиха в официално съобщение днес членовете на Българската ветроенергийна асоциация.

„От началото на април Електроенергийният системен оператор непрекъснато съобщава, че поради „невъзможността за поддържане на баланса между производство и потребление в ЕЕС ще бъде ограничена максималната работна мощност с 40% за производители на електрическа енергия от ФвЕЦ и ВяЕЦ”. …След безброй промени в регулаторната рамка, с които активно спря развитието на нови проекти, противозаконно наложена цена за достъп до мрежата, която отне до 39% от приходите на производителите на зелена енергия, безпочвени обвинения към сектора отправени от най-висока трибуна, сега държавните институции отново нарушават както българското, така и европейското законодателство като физически ограничават производството на енергия от възобновяеми източници“.

Wind_park

Според официалните данни, през последните два дена соларната енергия представлява съответно 6,97% и 6% от общия енергиен микс на страната ни, а вятърната енергия добавя съответно 3,42% и 2,59%. На 25 април обаче е издадено нареждане за ограничаване на производството на енергия от слънце и вятър с 40%.

„И в двата дена енергията от слънце и вятър общо е под 10% от цялото производство на електроенергия. По никакъв начин тази ситуация не може да се опише като заплаха за сигурността на системата, която да оправдае наложените ограничения, особено такива, които се налагат от 10:00 до 17:00 часа и се определят предишния ден. Българското и европейското законодателство ясно дават на енергията от възобновяеми източници гарантиран достъп до мрежата и приоритетно диспечиране (Закон за енергията от възобновяеми източници, чл. 18, Директива 2009/28/EО).“

Според асоциацията, с тези действия държавните институции се опитват да компенсират проблеми в енергийния сектор, които нямат връзка с ВЕИ и не могат да се решат чрез ограничаването на ВЕИ.

В същото време огромна част от производителите на чиста енергия са под натиск, който застрашава много от тях с фалит. „Фалирането на 1600 български предприятия и загубата на хиляди зелени работни места със сигурност няма да подпомогне икономиката, нито пък милиардите необслужвани кредити, които банките, финансирали развитието на сектора, ще трябва да запишат, нито опетнения инвестиционен имидж на България“.

БГВЕА призовава правителството наистина да предприеме спешни мерки да прекрати настоящите нападки към възобновяемата енергия и да започне да търси реални решения на проблемите, които енергийният сектор в страната изживява в момента.

4 коментара

  1. Това е поредния фарс на управляващите!!!!!!!!!!

  2. Е то процента е малък но цената му е огромна 700 лв мегават кой ще плаща тази космическа цена, вместо да купуват от Козлодуй за 40 лв 🙂

  3. Българското и европейското законодателство ясно дават на енергията от възобновяеми източници гарантиран достъп до мрежата и приоритетно диспечиране (Закон за енергията от възобновяеми източници, чл. 18, Директива 2009/28/EО).“ – да но и ВЕЦ и ПАВЕЦ са възобновяеми източници.

    в КОМЕНТАРА – Атанас on Делът на ВЕИ енергията е 13% от потреблението на енергия в ЕС-27 през 2011 г. – дал адрес на дарик-финанси в който има препратки за всичко

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*