Еврокомисията ще решава дали да забрани пестицидите, вредни за пчелите

Днес страните членки на ЕС не постигнаха квалифицирано мнозинство – нито „за“, нито „против“ – в Апелативната комисия, която обсъжда предложението на Комисията да се ограничи използването на три неоникотиноидни инсектицида.

„Въпреки че повечето държави-членки вече подкрепят нашето предложение, необходимото квалифицирано мнозинство не бе постигнато, – обясни Тонио Борг, комисар по здравеопазването и потребителите. – Сега решението е в ръцете на Комисията. Тъй като нашето предложение се основава на редица рискове за здравето на пчелите, идентифицирани от Европейския орган за безопасност на храните, Комисията ще продължи работата по текста през следващите седмици. В заключение – обещавам да направя всичко възможно да се гарантира, че нашите пчели, които са от толкова жизненоважно значение за нашата екосистема и допринасят с над 22 милиарда еверо годишно за европейското селско стопанство, ще бъдат защитени.“

13 държави-членки са подкрепили забраната на неоникотиноидите, 9 държави-членки са гласували против и 5 държави-членки са се въздържали по време на гласуването в Апелативния комитет.

honey-bee-flying

Основни елементи на предложението

Предложението предвижда ограничаване използването на три пестициа на база неоникотиноид – клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам. Те следва да бъдат забранени за обработка на семена, за внасяне в почвата (на гранули) и за листно третиране на растения, атрактивни за пчелите, и на зърнени храни.

Останалите разрешени сценарии на употреба ще са достъпни само за професионалисти.

Изключенията ще бъдат сведени до възможността за третиране на културите, които са атрактивни за пчелите, само в парници, а за откритите полета – само след цъфтежа.

Ограниченията ще се прилагат от 1 декември 2013 година.

При появата на нова информация, най-късно в рамките на 2 години, Комисията трябва да направи преглед на условията за одобрение на трите неоникотиноида, за да се вземат предвид съответните научни и технически разработки.

Следва

При липсата на споразумение между държавите-членки сега остава Комисията да вземе окончателно решение относно приемането на предложеното ограничение.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*