Как слънчевите панели помагат в борбата срещу маларията

Снимка: Джеймс Гатани, Център за контрол и превенция на болестите, САЩ

Слънчеви панели да могат да играят ключова роля в нов, иновативен проект, който да отърве малък кенийски остров от болестта малария. При успех проектът може да има глобални последици за борба със заболяването в отдалечени региони.

Проектът е плод на въображението на холандския университет Wageningen University. Над 4000 електрически капани за комари, захранвани със слънчева енергия, ще бъдат монтирани в домовете из острова Русинга в езерото Виктория.

„Нашата крайна цел е да елиминираме напълно маларията на остров Русинга“, каза научният ръководител на проекта Виллем Такен. „Но искаме да направим това по щадящ околната среда и устойчив начин.“

Снимка: Джеймс Гатани, Център за контрол и превенция на болестите, САЩ
Снимка: Джеймс Гатани, Център за контрол и превенция на болестите, САЩ

Тъй като островът не разполага с централизирана електрическа мрежа за захранване на капаните, къщите ще бъдат оборудвани с местно производство слънчеви панели, по две осветителни тела и зарядно за мобилни телефони. Това премахва необходимостта от скъпи и замърсяващи генератори и дава възможност за четене, учене и работа извън периода на дневната светлина.

Към това ще се прибавят и капани за комари. Капаните ще примамват комарите, използвайки естествените ароматизатори, които елиминират нуждата от вредни инсектициди и също така намаляват вероятността комарите да станат резистентни.

„Обилното използване на инсектициди вече доведе до високо ниво на инсектицидна резистентност у маларийни комари, което прави борбата с болестта все по-трудна и вредни за околната среда,“ казва Такен. „В този случай е много малко вероятно комарите да станат „устойчиви“ към този метод,.. Нуждата от човешка кръв, с която да се хранят, комарите намират хората, като надушват миризмата им при изпотяване“.

От Wageningen University обявиха, че пилотен проект в 18 къщи вече е показал, че капаните са ефективни и че местните хора се радват да ги използват. Започвайки от Световния ден на маларията, сега работниците инсталират капаните и слънчевите системи със скорост 50 къщи на седмица.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*