LED осветлението може да е по-умно и още по-енергоспестяващо

Нов подход в изграждането на енергийно ефективното осветление доказа, че LED осветлението може да бъде още по-пестеливо и щадящо и околната среда, а и джоба.

Новият подход към LED осветлението разчита на мрежови кабели за пренос на данни, вместо на традиционните електрически кабели, и чрез тях захранва диодите, съобщи Technology Review. Разработена от новостартираща канадска фирма, тази система позволява кабелите да пренасят и данни, събрани от набор от сензори, разположени близо до осветителните тела и контролирани от централизирана конзола. Системата би коствала колкото и класическа LED система, но може да намали потреблението на енергия за осветление с 50 до 780 процента.

Новата система се основава на идеята за по-добър контрол на светодиодите, които иначе са доста по-ефективни и по-дълготрайни от класическите крушки. Системата се възползва от факта, че диодното осветление така или иначе използва нисковолтов прав ток. Сегашните LED-базирани системи изискват монтирането на трансформатор за тока при всяко от осветителните тела, който да преобразува високоволтовия променлив ток в нисковолтов прав ток. Новата система конвертира до нисковолтов прав ток само от една цетнрализирана точка, вместо при всяко осветително тяло поотделно.

Този по-ефективен метод дава 10-20% спестяване на енергия, обещават от фирмата-разработчик.

Останалата част от солидното спестяване идва от факта, че заедно с осветлението се монтират и сензори, които управляват потреблението на светлина. Компанията е разработила метод, чрез който използва едни и същи кабели и за осветлението, и за преноса на данни от сензорите.

Всяко LED осветително тяло може да бъде снабдено с нескъп сензор, който да оптимизира нивата на осветеност съобразно условията – например съобразно наличието на дневна светлина – и да гарантира максимално ефективно ползване на светлината. Сензорите могат да носят и информация за температурата и за това къде се намират хората в дадена сграда. Чрез тези данни могат да се управляват системите за отопление и охлаждане.

Сензорите и контролите не биха оскъпили осезаемо системата, защото най-важната част от една сензорна система – окабеляването и електрозахранването – вече са налице, казват създателите на новия подход.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*