Ветроенергийните фирми искат оставки зарад oграничаването на ВЕИ електроцентрали

Да си подадат оставката директорът на ЕСО и ръководството на Централното диспечерско управление, а ако трябва и всички в енергийното министерство, включително и самият министър – това поиска Българската ветроенергийна асоциация BGWEA в отворено писмо до Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма. Причината е продължаващото насилствено ограничаване на ВЕИ мощностите в страната.

Windpark_bei_Sayda

Ето пълният текст на писмото:

Както Ви е известно, Електроенергийният системен оператор (ЕСО) към момента е разпоредил ограничение на производството на електроенергия от ветроенергийни и фотоволтаични централи с 40% за периода между 10:00 и 17:00 ч. в продължение на четири поредни дни.

Тези нареждания бяха издадени в условията на почти отлична предвидимост на производството от фотоволтаични централи – т.е. безоблачни слънчеви дни, като за причина бе посочена „невъзможността за поддържане на баланса между производство и потребление”. Това означава, че за ръководството на ЕСО, и по-специално за Централното диспечерско управление на ЕСО, трябва да важи следното:

 • Те могат успешно да прогнозират необходимост от ограничение на ветроенергийни и фотоволтаични централи за 18 до 25 часа напред във времето, след като издават заповеди за ограничение на производството за следващ ден до 16:00 ч. на предния ден.
 • В същото време, въпреки гореспоменатите метеорологични условия, те не могат да управляват прогнозното производство от вятър и слънце достатъчно добре, за да балансират мрежата, въпреки че производството от вятър и слънце взети заедно се равнява едва на 20% от общото производство в мрежата.
 • Въпреки че България, като страна-членка на Европейския съюз (ЕС), е обект на изискванията на ЕС за приоритетно диспечиране и гарантирано изкупуване на електроенергията от възобновяеми източници, и въпреки че България е въвела тези изисквания в собственото си законодателство, те решават да разпоредят ограничение и изключване на вятърни и фотоволтаични централи преди други източници на енергия и без да направят опит за балансиране на цялото производство.

Тези действия, в най-добрия случай, се равняват на груба некомпетентност, ако не и на престъпна небрежност.

По тази причина, аз настоявам за следното:

 1. незабавно да освободите директора на ЕСО и ръководството на Централното диспечерско управление от постовете им;
 2. да издадете заповед, която да постави край на продължаващите ограничения;
 3. да разпоредите задъбочено разследване по този случай.

В случай че, както се твърди от служители на диспечерските управления на електроразпределителните дружества, действията на ЕСО са били разпоредени или подкрепени от Вашето министерство или от Вас, също настоявам Вие незабавно да освободите всички отговорни за това служители на министерството, включително себе си, от заеманите от Вас длъжности.

С уважение,

Себастиан Ньотликс

Изпълнителен директор

Българска ветроенергийна асоциация

1 коментар

 1. Най голямото магаре от ЕСО стояло пред току що направената зелена площ пред парламента и си пасяло трева ,без да му пука, че на огромни табели било написано :
  “ ЗАКОН – НОВ ЗАКОН – забранено за животните да пасат тревата “
  доближил се до него един кон и му казал:
  Ейййййййййй магаре не въждаш ли както пише тук . ИМА ЗАКОН
  -да виждам но това е ЗА КОН, А НЕ ЗА МАГАРЕТА 🙂

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*