Система за безопасно пресичане заработи успешно на „Симеоновско шосе“

Изграждането на системата за безопасно пресичане на натоварения бул. „Симеоновско шосе“№13A приключи успешно. Иновативната пешеходна пътека е съвместен проект на Фондация „Моят Град” и Столична Община Район „Лозенец”, с подкрепата на Район „Студентски”. Основна заслуга за бързата реализация на проекта имат районните администрации, както и частните и корпоративни дарители, които го подкрепиха финансово.

Системата за безопасно пресичане използва нови технологии, за да сигнализира ефективно на водачите на превозни средства, когато на пътеката има пешеходец през нощта. Светлинен датчик засича настъпването на нощта и стартира системата. Когато детекторът за движение засече пешеходец, пътеката се осветява от специално предназначени за целта лампи.

Zebra_crossing_on_the_road_R158

Включват се и LED светлини върху пътния знак, обозначаващ пешеходната пътека, чийто мигащ сигнал е много ярък и забележим в тъмнината. Пътния знак се вижда от далеч и дава възможност на водача на МПС да реагира, като намали скоростта и спре навреме. Системата работи със слънчево захранване, което освен важна за сигурността на пешеходците я прави и екологична.

„От името на столичани, искам да благодаря на всички, които ни подкрепиха в реализацията на пилотния ни проект за безопасно пресичане. Изключителното съдействие и инициативност на Столична Община Район „Лозенец”, професионализма от страна на фирмата-изпълнител на системата за безопасно пресичане „Градска среда“ ООД и разбира се получените дарения от физически и юридически лица, помогнаха да направим част от този натоварен булевард по-лесна и безопасна за пресичане. Този успех ни амбицира да започнем работа по четири нови пешеходни пътеки на оживени улици,” коментира инж. Константин Йовчев, Управител на Фондация „Моят Град”.

Днес в 13 ч. ще се състои церемония по официално откриване на иновативната пешеходна пътека.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*