Нов литиев резерв може да направи САЩ „литиево независима“

С разрастването на индустрията на чистите технологии и електрическите превозни средства е налице все по-голямо търсене на литий – ключова съставка в литиево-йонните батерии, използвани за съхраняване на енергия в електромобилите, в преносимите компютри и множество други устройства. В момента САЩ внася около 80 процента от лития, който използва, но Институтът по въглеродно управление при Университета в Уайоминг е открил огромен нов резерв, който може да превърне САЩ от „значителен вносител на литий в независим производител на литий.“

lithium-wyoming-537x402

Литиевият резерв е намерен в Рок Спрингс Ъплифт в югозападната част на щата Уайоминг, където „предварителните анализи на течни проби … показват, че резервоарът, покриващ около 25 квадратни мили площ … може да съдържа 228 000 тона литий: достатъчно, за да задоволи годишното търсене в САЩ,“ според учените. Това не е всичко. В най-добрия случай може да се окаже, че находището е с площ 2000 квадратни мили и „може да съдържа 18 милиона тона литий, еквивалентно на около 720 години от настоящото световно производство на литий.“

Басейнът в Рок Спрингс в много отношения е оптимален за добив на литий. Според изследователите от университета, там са налице ниски нива на магнезий (който трябва да бъде отстранен преди литият да може да се извлече), а и литият е на дълбочина, която означава висока температура и налягане, което опростява процеса на добив. Освен това мястото се намира на 30 мили – т.е. около 45 км. – от база за калцинирана сода – необходим ресурс за производството на лития.

Литият е далеч от рядък – в Боливия например има достатъчно литий за 4,8 милиарда електрически автомобила – но притежанието на огромен собствен залеж е от голямо значение за всяка икономика. Това ще означава нови работни места, ограничаване на вноса и свързаните с него разходи, намаляване на разходите за производството на съответните продукти, респективно ценово предимство на глобалния пазар.

1 коментар

  1. Радвам се защото ще има конкуренция и за справка сега в света се движат около 1млрд. автомобила и до 4,8 млрд. има много.

    По същество проблема е колко енергия се влага за производството рециклирането на батериите с литий , и от къде ще идва тока за около 1 млрд. ел.коли ??? – ако всички коли станат електрически.

    то НЕ ЧЕ ИМА ДРУГ ИЗБОР защото свършва петрола

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*