Вила-лодка насред гората се топли с геотермална система и камини

Marco-Casagrande-Boat-Like-House-Apelle-7

Вила насред гората, която се отоплява само с геотермална енергия и камини дори в най-лютата зима – това е най-новото творение на известния финландски архитект и скулптор Марко Казагранде. Вилата се казва Apelle и представлява продълговата постройка – семеен дом, който прилича на лодка и е сгушен сред гората. Разположена в красива долина в Каряа, Финландия, тази къща остава топла през най-суровите зими чрез използването на геотермална енергия.

Marco-Casagrande-Boat-Like-House-Apelle-2

Apelle е компактна и многофункционална, с едно голямо общо помещение, кеото служи почти за всичко – от хранене и спане до работа – нещо, което е традиция във финландската архитектура и се нарича „тупа“ или „пирти“. Външните стени са добре изолирани и направени от дърво и дървесни материали.

Marco-Casagrande-Boat-Like-House-Apelle-3

Marco-Casagrande-Boat-Like-House-Apelle-4

Семейният дом се отоплява чрез геотермалната енергия, подкрепена от две цилиндрични камини в двата края. Подробности за геотермалния проект няма, но според графиките, публикувани в сп. Arch Daily, което съобщи за вилата, изглежда е налице подземна геотермална помпа, разположена точно под вилата.

Marco-Casagrande-Boat-Like-House-Apelle-5

Изпълнена с естествена светлина в интериора и боядисана в бяло, имитирайки снежната зима навън, вилата има симпатични кръгли прозорци, с които заприличва на лодка. Построена е от неколцина местни морски дърводелци, които и до днес са убедени, че къщата е лодка.

Marco-Casagrande-Boat-Like-House-Apelle-1

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*