Сграда с апартаменти в Иран е построена от рециклиран камък

Бизнесът с рязане и обработка на камък е много сериозен в Махалт, Иран – всъщност е толкова сериозен, че представлява почти половината от икономиката на града. За съжаление процесът на рязане на камъка означава много загуби – огромна част от необработения камък изглежда като да не може да се използва. Дребни парчета и много прах от рязането остават неизползваеми.

Apartment-No-1-Architecture-by-Collective-Terrain-1

Apartment-No-1-Architecture-by-Collective-Terrain-3

Базираното в Техеран архитектурно студио „Architecture by Collective Terrain“ е намерило начин да използва този „неизползваем“ камък, така че да построи жилищна сграда от останките. Жилищната сграда „Апартамент № 1“ в центъра на Махалт е съвременен каменна сграда с осем 3-стайни апартамента, разположени над приземен етаж за търговски помещения. Не само, че проектът е зашеметяващ, но и показва, че „непотребният“ скрап от камък наистина не е загуба.

Районът около Махалт има значителни находища на травертин, който се добива и се нарязва на плочки в заводи за рязане на камък. Процесът на рязане е изключително енергоемък, а производството на една плочка генерира отпадъци колкото още една. Тези отпадъци се считат за неизползваеми и се изпращат на сметището.

Apartment-No-1-Architecture-by-Collective-Terrain-4

Apartment-No-1-Architecture-by-Collective-Terrain-5

Apartment-No-1-Architecture-by-Collective-Terrain-6

При проектирането на жилищна сграда за центъра на Махалт „Architecture by Collective Terrain“ искали да покажат на града, че тези непотребни „парчета“ все пак могат да бъдат използвани. Строителите събрали остатъчни парчета камък от различни мини и ги комбинирали, създавайки сграда с многоцветна текстура и органичен вид. Пет-етажната постройка има приземен етаж с магазини и четири етажа с апартаменти. На всеки етаж има два 3-стайни апартамента. Местният камък, използван за външната част на блока, създава единен облик на сградата.

Освен приятен изглед, камъните осигуряват „термо-маса“ за забавяне на предаването на топлина през целия ден.

Apartment-No-1-Architecture-by-Collective-Terrain-lead

През деня сенници закриват прозорците и помагат за охлаждането на домовете. Те могат да бъдат изцяло затворени, за да скриват слънцето напълно. През зимата пък сенниците остават отворени, така че да може повече светлина и топлина да достига до вътрешността на апартаментите.

Проектът е завършен през 2010 г. и тя вече провокира местните строители в града да се възползват от рециклирания камък.

Apartment-No-1-Architecture-by-Collective-Terrain-7

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*