5 компании за еко-технологии, които ще чуваме все по-често

Индексът за чисти технологии на Cleantech Group се сдоби с 5 нови имена през първото тримесечие на годината, отчете днес групата. Струва си да знаем техните имена, защото най-вероятно те ще стават все по-определящи в сектора на еко-технологиите занапред.

Индексът за чисти технологии на Cleantech Group е важен за инвеститорите в еко-технологии, помагайки им да следят развитието на ключовите играчи, напредъка им, преразместването на пазара. В момента индексът включва 78 фирми от най-различни области, като се започне от възобновяеми енергийни източници до усъвършенствани материали, системи за филтриране и пречистване и др.

Петте нови имена, които може би все по-често ще чуваме, са Aixtron, Johnson Controls, SMA Solar Technology, STR Holdings, 5N Plus.

Johnson Controls е позната в България като производител на електроника за автомобилната индустрия. Фирмата обаче е и лидер в системите за контрол и енергийна ефективност за т. нар. интелигентни сгради. Също така компанията прави опити за разработване на усъвършенствани батерии заедно с производителя Saft.

Немската SMA е производител на енергийни инвертори за соларни панели.

Aixtron, също немска фирма, произвежда оборудване за направата на LED осветление. Това е един от силните играчи в областта, който трудно ще бъде „потопен“ от гиганти като Philips и Siemens, коментират от Cleantech Group.

STR Holdings е лидер в технологиите за капсуловане на соларни панели – нещо, което се счита за доста атрактивна пазарна ниша, за разлика от производството на соларни клетки, които вече са толкова масови, че инвестицията в такова производство трудно се оправдава.

5N Plus се занимава с рафинирането и рециклирането на редки метали, необходими за производството на системи за чиста енергия, като например фотоволтаици.

За сметка на въвеждането на петте нови компании в индекса от него излязоха други пет имена. Сред тях е и познатата у нас фирма Tandberg, производител на висок клас системи за видеоконференции.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*