Студените покриви – все по-гореща тема

Когато става дума за енергийна ефективност в домовете, често се визират фасадната топлоизолация, дограмата, отоплението, соларните панели. Малцина обаче свързват енергийната ефективност с това какво се случва с покривите: през лятото те се нагорещяват жестоко, а през зимата топлината в дома, която по законите на физиката се издига нагоре, е склонна да „бяга“ през покрива.

Покривите са едно от слабите звена, когато става дума за енергийна ефективност, но ето че тази тема набира скорост. И ако полагането на изолация под покрива с цел намаляване на топлинните загуби през зимата е относително ясна задача, то справянето с нажежаването през летните месеци е доста по-голямо предизвикателство.

Едно от решенията, по които се работи, е създаването на материали за покривни настилки, които да остават студени. Става дума за материи, които отразяват слънчевата светлина, вместо да я поглъщат и да се нагорещяват. „Хладината“ на покривите се измерва чрез два показателя – степен на отразяване и степен на излъчване на топлина.

Отразяването се постига чрез използването на бели или светли покрития, или пък по-тъмни, които обаче са способни да отразяват светлината. Според Съвета за рейтинговане на студените покриви, който е създаден още през 1998 г., отражателните способности на покритието могат да намалят разходите за охлаждане на дома със 7 до 15 процента. Това важи за повечето климатични пояси.

Други ползи от това са избягването на климатичните системи, удължаването на живота на наличните такива, намаляването на разходите за поддръжка на покрива, удължаването на живота му, намаляването на отпадъците от покривни настилки.

Резултат от увеличаването на отражателните свойства на покривите е и редуцирането на т. нар. ефект на градските топлинни острови. Когато голям брой сгради са концентрирани в малка географска област, както е в случая с градовете, то техните покриви – заедно с ред други дейности като работата на автомобили, фабрики и др. – концентрират доста енергия на едно място, повишавайки температурата там. В някои случаи разликата между температурата в центъра на града и извън него може да достигне 10 градуса. Това на свой ред увеличава цялостната консумация на енергия за охлаждане, предизвиква повече изпарения на вода, задържа парникови газове – все негативни ефекти на градската среда.

Въвеждането на „хладните“ покриви значително може да намали ефекта на градските топлинни острови, а с това и произтичащите вредни ефекти.

Истината е, че утвърдено решение на проблема няма. Учените се надпреварват да изнамират нови материали, които да решават задачата колкото се може по-интелигентно. Това, което можем да очакваме, е появата на все повече решения в областта, а за предприемачите казусът може да се разглежда и като „неразорано поле“, което тепърва може да донесе доста плодове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*