Нискобюджетно училище в Африка построено от калени тухли, правени на място

Холандските архитекти Жуп и Джуриан ван Стайт наскоро се включиха в проект за изграждане на училище в отдалечения район Догон в Мали. Ресурсите за строежа били много оскъдни, затова строителите и дизайнерите решили да изградят школото от евтин и достъпен материал: земни блокове. По този начин не само построили училище, но и местните жители се понаучили за техниката на строеж със земни блокове.

Dogon-Onderwijs-Earth-Bricks-School-Mali-1

Земните блокове всъщност не са нищо друго освен тухли, направени от кал. Този подход позволява на училището да се интегрира визуално в околната природна картина.

Dogon-Onderwijs-Earth-Bricks-School-Mali-2

Новото училище замества старото, което се е намирало на същото място, и се посещава от деца от три села в района. Изработено изцяло от блокове от земя, покрити със слой от водоустойчив цимент, стаите са проектирани така, че да ускорят естествения въздушен поток и така да се създаде естествена вентилация. Това помага да остане хладно вътре, докато външните температури могат да достигат над 45 градуса.

Dogon-Onderwijs-Earth-Bricks-School-Mali-3

Сградата е построена с помощта на местните селяни в стила на традиционната местна архитектура в Догон. Използването на дърво за еко-постройлата е било отхвърлено, тъй като дървесината не е особено изобилна в този регион, а и термитите  вероятно бързо биха я унищожили.

Dogon-Onderwijs-Earth-Bricks-School-Mali-4

Dogon-Onderwijs-Earth-Bricks-School-Mali-6

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*