“Бабички по къс ръкав посред зима” или как президентът вижда енергийната ефективност

“Преходът към икономика на нисковъглеродното общество няма друга алтернатива. Ние сме длъжни да преосмислим предизвикателствата, които стоят пред самите нас. Енергията в България е най-евтината е Европа. Защо тогава хората излязоха да протестират? Какво се обърка?… За да имаме ниски сметки за тока, енергийната ефективност е ключова.” Това заяви президентът Росен Плевнелиев, откривайки конференцията „Изграждане на нисковъглеродно общество в България“ днес в Централния военен клуб в София”. Инициативата е част от посещението на еврокомисаря по климата Кони Хедегор в рамките на кампанията “Свят, който харесваш, с климат, който харесваш”.

Rossen_Plevneliev

“Нашите цели за 2020 година са изпълними, – подчерта президентът. Те включват 16% дял на възобновяемата еннергия, 20% увеличение на енергийната ефективност и 20% намаляване на въглеродните емисии.

Говорейки за енергийната ефективност, президентът не отиде по-далеч от темата за изолациите на домовете. Твърде малко домове са санирани у нас, посочи Плевнелиев. А ефектът от санирането е голям: „бабички се разхождат по къс ръкав посред най-лютата зима – в същите тези панелки! Това съм го видял с очите си!” сподели президентът.

Много и различни програми у нас са създадени с цел насърчаване на санирането на панелните жилища, подчерта Плевнелиев. МИЕТ, МРРБ, Оперативната програма “Конкурентоспособност” са само част от ведомствата, които по един или друг начин се грижат за финансиране на изграждането на топлоизолация за домовете, подчерта Плевнелиев. Въпреки това делът на санираните домове остава под 15%.

Плевнелиев оцени като голямо постижение идеята на временното правителство да се създаде единен орган, който да управлява и контролира финансовите проекти и програми за насърчаване на повишаването на енергийната ефективност на домовете и офисите.

6 коментара

 1. Незнам защо се мисли ,че водата се загрява с плоски и черни слънчеви панели и 50-60% е икономията средно годишно.

  Хората са направили изчисленията – http://integral2005.com/

  В Дания се строи – http://www.stateofgreen.com/en/Solar-and-other-renewables

  Тоест Топлофикация и там където има централно отопление да се нагрява водата за къпане и отопление със слънце.

  Има и още технологии като френелови лещи – http://e-vestnik.bg/5609

  Спомням си как като малък с лупа палих хартия и какво пречи да се загрява водата с лупа ???

  Иска четене и мислене.

 2. Глупости на търкалета:
  1. „битова гореща вода“. Да, ама не. Гореща е дотолкова че да се определи като топла. А гореща използват платените ботове на Бош или други производители. Това не значи че не става за къпане, но действително е нужно да разполагаш с някой друг декар с панели за да се къпеш през зимата. Затопляйки бойлер със серпентина е „иди ми дойди, ама най-добре си върви“.
  2. „това (поставянето на топлоизолация и дограма) НЯМА ДА ПОВИШИ показателят енергийна ефективност. Дрън-дрън та пляс. Мислещ – завий си бурмите да не ти падне някоя дъска. Не си чуваш гласа на разума, ама хич.
  Според теб излиза че панелките отсреща дето платиха 300лв, двустаен апартамент за февруари са си ОК, само дето са бедни и не могат да допринесят с преразхода платен от доходите си за благосъстоянието на топлофикация всеки месец а само тези вкоито сметките им са космически спрямо моите. А пък и аз с моя тристаен апартамент в нова сграда плащайки 76лв съм жив за оплакване…
  Помисли си пак преди да пишеш, не само какво, а дали можеш да кажеш нещо смислено.

 3. Вярно е, че битова гореща вода може да се произвежда в голяма степен със слънчева енергия. Не е необходимо цялата консумация да се покрива от слънчеви колектори, те могат да доставят само някаква част от необходимата топлина, останалото да идва от топлофикация или да се дозагрява по друг начин. Все пак спестената енергия ще бъде огромна.

  Мощността на абонатните станции във входовете не отговаря на консумираната мощност, тя е оразмерена така за да може да се предава много енергия за кратко време. Ако има локален бойлер, това не е необходимо.

  Но основната ми идея е, че българските домакинства са енергийно бедни, в момента те консумират малко енергия, ощетявайки собствения си комфорт. Ако можеха да си го позволят, те щяха да консумират повече, както е в други страни. Тоест дори да се осъществят енергоспестяващи мерки, сметките няма да намалеят значително, а просто хората ще заживеят по-комфортно. Да речем че сметките паднат, но ще бъде малко, до около 15 %

  Енергийната ефективност, както се изчислява няма да се промени, тъй като тя е финансов показател, който се формира не толкова от консумацията на домакинствата, колкото от техните доходи и ниската добавена стойност, която се формира в българската икономика.

 4. Интересна идея за загравяне на вода със слънчеви панели на Топлофикация, обаче да направим някой сметки.

  Ако топлофикация произвежда 1000kW топло, то за да го направиш с панели за топла вода ще има следното цифрово изражение.

  При положение че лятото (юли и август) един панел от 2кв.м. преобразува около 1kW енергия ще са необходими 1000 колектора което е около 2дка (дори повече, защото те имат разстояние помежду си).
  На всички е ясно че през зимата не можеш да получаваш 1kW енергия, още повече че водата през зимата със слънчеви панели се загрява до около 45 градуса, т.е. ако приемем че през зимата се преобразува 70% по-малко т.е. 0,3kW ще трябва три пъти повече колектори т.е. 6хил или 6дка. И ако сложиш 6 хил панела вместо 2 хил лятото какво ще я правиш тази отпадна топлина 🙂 ?

  В панелките са поставени абонатни станции с мощност около 200kW на вход. Айде г-н Атанас да каже колко входа са топлофицирани? 🙂 и да сметне колко колектора трябва да има.

 5. С топлоизолация/саниране/ се спестява 30% енергия за отопление на сградите тоест 30% по-малки сметки за ток ,Топлофикация и т.н.

  Но основата е топла вода от слънцето и в графа най-четени на второ място е “Соларен бойлер Bosch за малките домакинства дава независимост от „енергото“ където съм описал и дал нет адреси за Дания и бълг.фирма – integral2005

  Основното е Топлофикация да загрява водата със слънце а не с руски газ за който даваме пари, и има система за домашни инсталации т.е. глупаво е да се загрява водата за къпане с електричество или газ като има безплатно слънцегреене и изолирани съдове за съхранение на топлата вода.

 6. Горкия, няма ли кой да му обясни на Плевнелиев, че санирането няма да подобри общата енергийна ефективност на българската икономика? Да, ако се санират блоковете ще се подобри комфортът на жителите им, ще се продължи значително животът на сградите, ще се създадат някакви работни места. Но това НЯМА ДА ПОВИШИ показателят енергийна ефективност, който се цитира като твърде нисък за България. Защото той е икономически показател и е нисък не защото жилищата консумират много енергия, а защото жителите им са бедни. И колкото и малко енергия да консумират, сметките им за енергия ще бъдат висок дял от личният им бюджет, което е смисълът на грешно разбраният показател „енергийна ефективност“.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*