Евтини и органични методи за повече добив в градината

gardening-01-main

Ако имате къща с градина и се стараете да отглеждате зеленчуци в нея, ето няколко съвета как да помогнете на градината си – по устойчив начин и евтино, та даже и спестяавйки пари.

Компостирайте

gardening-02-compost

Не изхвърляйте органичните отпадъци в коша – направете си торище. Обелките от краставиците, остатъци от храни, оплевената трева слагайте там. Черупките от яйцата също – те са полезна добавка за почвата. Стари вестници, хартия, велпапе – те също се компостират, така че не ги изхвърляйте с останалите отпадъци.

Мулчирайте

gardening-03-mulch

Мулчирането – покриването на почвата с някаква „настилка“ по повърхността – е чудесен начин за запазване на влагата в земята. Особено полезно е при градини, където почвата е суха и песъклива, както и при растения, които предпочитат влажната земя. Можете да подредите камъчета – и ще е много красиво, или да покриете с парчета картон, а често за целта се използват парчета борова кора – изсушени и натрошени.

Запазвайте си семена

gardening_04-seeds

За пестеливите хора запазването на семена от реколтата е начин да си спестят пари, защото не им се налага да купуват пакетчета от магазините за семена. Но това има и друг положителен ефект – с всяка следваща реколта „собствените“ култури се адаптират към местните особености и стават по-устойчиви. Това ще означава по-малко болести, по-малко препарати и по-добра реколта.

Събирайте дъждовна вода

gardening_05-rainwater

Това пести пари, защото поливането на кара водомера да се върти като таксиметров апарат, но има и други предимства. Едно от тях е температурата – при поливане тя ще е умерена, близка до тази на околната среда, и няма да шокира корените на растенията. Освен това тя не е хлорирана!

Помагайте на пчелите

gardening_06-bees

Те са естествените опрашители в природата. Ако посадите цветя в градината, те ще имат повече причини да дойдат при вас, а покрай това и да опрашват растенията, които отглеждате. Ако не ви е страх от трудолюбивите насекоми, можете да им оставите някой стар дънер, където, ако им харесва, да си направят кошер.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*