Eврокомисар Янез Поточник идва у нас през юни

Европейският комисар по околната среда Янез Поточник ще дойде у нас в края на юни. След тазседмичната визита на комисар Кони Хедегор това ще второто посещение на такава високопоставена личност от Еврокомисията в рамките на месец.

Инициативата е на природозащитна организация WWF, съвместно с представителството на ЕК в България, които организират форум “Преминаване към ресурсно-ефективна зелена икономика в региона на река Дунав“ с участието на комисар Янез Поточник. Събитието ще бъде открито от президента на България Росен Плевнелиев. То ще се проведе на 25 юни.

В сутрешната сесия комисар Поточник ще представи темата: „Прехода на Европейския съюз към ресурсно-ефективна зелена икономика. Възможностите за Общността в следващия програмен период 2014-2020 г.“.

Janez_Potocnik

Има ясни индикатори, че във всички фондове на Евросъюза се завишават средствата за постигане на целите на ЕС в посока ресурсно-ефективна икономика, опазване на околната среда и въвеждането на екосистемните услуги. Ще бъде финансирано и справянето с изменението на климата, както и разрешаването на енергийните проблеми. Това „позеленяване“ на европейския бюджет дава много сериозна заявка, включително и в България, към държавните институции, бизнеса и неправителствените организации за популяризиране на тези възможности и за по-добро усвояване на европейските средства в следващия програмен период, посочва Юлия Григорова, ръководител на програмата “Природа и просперитет” на WWF.

Един от акцентите на събитието ще бъде усвояването на средствата от ЕС за европейската мрежа от защитени територии Натура 2000. „Ще обсъдим възможностите за финансиране на Натура 2000 през следващия финансов период на ЕС за всички заинтересовани страни. Целта ни е да се осигури достъп до информация за тези възможностите, което да улесни програмирането и усвояването на средствата за Натура 2000 в периода 2014-2020 г.“, допълва Григорова.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*