Над 2 мегатона е-отпадъци са събрани през 2009

Форумът за отпадъчно оборудване от електроника и електроуреди WEEE отчете, че над 2 мегатона е-боклуци са били събрани, третирани (т.е. рециклирани) и отчетени през 2009 година.

Новата статистика показва, че е налице сериозно увеличение в сравнение с предходната година, когато бяха събрани около 1,5 мегатона отпадъци от електрическо и електронно оборудване.

Новината е добра, защото показва, че 39-те организации-членове на Форума са инвестирали милиони евро в кампании за повишаване на запознатостта сред потребителите и изграждане на центрове за събиране на старата техника – и това има резултат, коментира Андреас Ротлисбергер, президент на WEEE.

Все пак цифрата не дава никакъв повод за спокойствие, защото хиляди тонове е-отпадъци биват изнасяни към бедни страни в Азия и Африка, където вместо рециклиране ги очаква далеч по-прозаична съдба – разпарчетосване, горене и отделяне на всички вредни химически елементи в околната среда. Бедната страна Гана е зарината с опасни електрически отпадъци, изнесени контрабандно от развити страни като Великобритания. Китай генерира около 2,3 милиона тона електронни отпадъци годишно и освен това „събира“ по-голямата част от електронния боклук на развиващите се страни. Индонезия също е дестинация за стотици огромни контейнери с е-отпадъци.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*