Европа дава 200 милиона евро за скоростната ЖП линия Истанбул-Анкара

Европейската инвестиционна банка предоставя 200 млн. евро на Турските държавни железници като допълнителен принос за подобряване на ключовия ЖП коридор между Анкара и Истанбул. С това допълнително финансиране общата стойност на подкрепата на ЕИБ за тази високоскоростна ЖП линия достига 1,5 млрд. евро.

Железопътното трасе е от огромна важност не само за Турция. То ще свързва два континента и се очертава като пътна артерия от особена значимост. Релсовият път ще е не само важен транспортен маршрут, но и цяла икономическа артерия за регионите от двете страни на Босфора.

long_railway_track-wide

Високоскоростното трасе ще се свързва с тунела Мармарей под Босфора, който също е финансиран от ЕИБ. По този начин маршрутът ще даде възможност за влакови връзки между двата континента, ще осигурява значителни икономии на време за всички пътуващи и ще подпомаган икономическото развитие и качеството на живот.

Важно е да се отбележи, че този проект ще носи значителни ползи за околната среда. Сам по себе си железопътният транспорт е най-екологичният от всички алтернативи за превоз. Пестейки и време на пътуващите обаче той ще носи допълнителни ползи за природата.

2 коментара

  1. Всичко хубаво, ама защо Европейската банка да дава парите?!

  2. Не само е най-екологичен но и най-ефективен ,евтин но някой точно за това иска да купи БДЖ-товарни превози.

    Китай отдавна иска да построи две успоредни линии Пекин – Берлин.

    Електрическите локомотиви са единствената алтернатива защото до 20-25год. свършва петрола.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*