Монголия: изборът между екология и икономика е фалшив

Световният ден на околната среда се проведе на 5 юни 2013 г. и домакин на големите събития бе Улан Батор, Монголия. Изборът между опазване на околната среда и икономическо развитие не е истински избор, заяви тогава президентът на страната Елбегдорж Цакия.

Откакто, според легендите, Чингис хан е основал Монголската империя през 13 век, страната не се е променила особено. След разпадането на Съветския съюз и с бурното развитие на съседен Китай Монголия, сега с пазарна икономика и многопартийна парламентарна политическа система, има уникална възможност да се развива изключително бързо. С бързото развитие обаче може да дойде бързото замърсяване, влошаването на околната среда и изменението на климата.

Отговорът на дилемата е в зеленото, устойчиво икономическо развитие, стана ясно по време на Световния ден на околната среда.

ger

Монголия има дългогодишна традиция на уважение към околната среда, посочи Цакия по време на честванията на еко-деня, включително благоговение към планините и земята и почитание към небето и висините. Президентът изрази загриженост за това как климатичните промени се увеличават с опустиняването и как пасищната паша съсипва земята, тъй като около 40 милиона глави добитък живеят на територия, която може да побере най-много 30 милиона. Той отбеляза и как лицензите за минно дело и проучване са намалени – преди са покривали 46% от територията на Монголия, а сега – само 12 на сто. И поиска от парламента да завърши политиката на Монголия за националните паркове, адаптирайки най-добрите практики от програмата за парковете в САЩ.

Голяма част от церемониите в Деня на околната среда се състояха в церемониална юрта, която подчерта пред всички гости от цял свят колко важни са за всички монголци пастирството и номадският начин на живот, неразривно свързани с природата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*