Един от десетима българи има глифозат в тялото си

Тестове, проведени от Екологично сдружение „За Земята“ и „Приятели на Земята“ показват, че има хора, които носят в телата си малки дози глифозат в телата си. Това е най-популярният хербицид по света. Лабораторните тестове показват, че в една от десет проби на урина в България носи следи от глифозат.

43,9% от пробите на доброволци от 18 страни в Европа  съдържат следи от този химикал. Всички доброволци, предоставили проби, живеят в големите градове и никой не е боравил с продукти, съдържащи глифозат, в периода преди тестовете.

Това е първият мониторинг правен из Европа за присъствие на хербицида у хората.

Пробите са дадени от доброволци в Австрия, Белгия, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Франция, Грузия, Германия, Унгария, Латвия, Македония, Малта, Полша, Испания, Швейцария, Холандия и Великобритания. Всички доброволци са жители на големи градове, като някои имат вегетарианска, а други – месоядна диета.

Applying Herbicide

Глифозатът е един от най-широко използваните хербициди по света, употребяван от земеделците и малките градинари. С него се пръскат и някои от генетично модифицираните култури, внасяни в Европа (и в България) за влагане във фуражите.

Най-големият му производител е Монсанто, който го продава под търговското име “Roundup”. Въпреки неговата широка употреба, според еко-сдруженията, присъствието на химикала в храните и водите е рядко проверявано от контролните органи, а в България изобщо не се следи.

В същото време “Roundup” все по-често се използва от жителите на градовете за борба с тревата по тротоарите и градинките в междублоковите пространства.

Иначе традиционно препаратите с глифозат се използват от земеделските производители за да изчистване на плевелите от полетата преди засаждане или преди покълването на семената. Хербицидът понякога се прилага и върху зърнени култури, маслодайна рапица, царевица и слънчоглед преди прибиране на реколтата, за да се изсуши тя.

„Повечето хора ще се притеснат да открият, че имат хербицид в телата си и ще искат да знаят защо е там и какви ефекти има той. Тези резултати подсказват, че ние сме изложени на въздействието от глифозата в ежедневието си, а даже не знаем от къде идва, колко е разпространен в заобикалящата ни среда и какво причинява на телата ни,” коментира Ивайло Попов от ЕС За Земята. „Това е най-използваният хербицид в Европа и е изненадващо, че държавните органи рядко тестват водата и храната за него, а доколкото знаем българските власти изобщо не правят това. ЕС За Земята и Приятели на Земята открихме, че глифозатът е широко разпространен и в човешките тела. Правителствата трябва незабавно да предприемат решителни стъпки за увеличаване на мониторинга, за да сме сигурни, че не сме изложени на риск.”

„Фактът, че хората, живеещи в градовете из Европа имат този убиец на плевели в телата си, показва, че се прекалява с употребата му. Особено обезпокоително е, че компании като Монсанто са подали заявления в Европа за отглеждане на генетично модифицирани култури, които неминуемо ще доведат до още по-високо използване на този хербицид в бъдеще. Нашите държавни органи са длъжни спешно да намалят излагането ни на глифозат и да защитят човешкото здраве и околната среда.”

В момента 14 глифозат-резистентни ГМО култури очакват одобрение за отглеждане в Европейския съюз. Някои изчисления показват, че ако те се разрешат, употребата на глифозат може да се увеличи с 800% (по данни от „Benbrook CM (2012) Glyphosate tolerant crops in the EU: a forecast of impacts on herbicide use. Greenpeace International“)

2 коментара

  1. Колко токсичен е глифозатът.

    Глифозатът (N-(phosphonomethyl)glycine) е системен, широкоспектърен хербицид, който действа като блокира ензим, отговорен за създаването на протеини в растенията. Това означава, че той е токсичен за всяко растение, което не е генетично модифицирано, за да издържи на веществото – хитро са го измислили Монсанто с търговска цел но крият ,че може да убият хора – и за пари продадоха си душата го има в много области.

    Например БНБ дава лицензии на юредически лица даващи кредити до 700% лихва и нека но с ГОЛЕМИ букви да пише колко е лихвата.

    По същата логика с ГОЛЕМИ БУКВИ да пише на храните какво има в тях и какво казва науката за веществото – аспартам ,палмово масло и т.н.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*