Екология в автомобилите, но не непременно чрез електромобили и хибриди?

Стремеж към по-екологични автомобили, но не на всяка цена чрез предлагане на електромобили и хибриди, лансират част от автопроизводителите, които показват своите новости на Автосалон София 2013. Марки, които са известни с разработките си в областта на екологичните автомобили, представят не електрически модели, а солидни подобрения в автомобилите с конвенционални задвижващи системи.

Пример за това са BMW и Ford, които залагат на разнообразни подобрения в съществуващите технологии за задвижване.

Ford привлича вниманието с налагането на технологията си „Ecoboost”, която направи възможна появата на двигател, толкова компактен, че “стъпва” на лист А4. На база на този модел фирмата показва няколко модела, сред които такъв с 1-литров двигател, който обаче не прави компромис с производителността.

Ford-ecoboost-600

BMW, прочута с разработването на водородни автомобили, също залага на екологията, но най-вече чрез управление на енергийната ефективност. Това касае предимно спомагателните автомобилни системи -климатизацията, нагревателите на седалките и т.н. Регенеративните спирачки и системите „стоп-старт“ са класика и присъстват задължително.

Визията на производителя е, че екологичните превозни средства са възможни и днес с наличната задвижваща технология, а след тях ще дойде времето на електромобилите и в крайна сметка на водородните коли, които са разработка с дългосрочна перспектива.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*