Мост-градина над Темза може да е новото зелено сърце на Лондон

Проект за мост-градина над река Темза спечели сърцето на лондонския кмет и може би скоро ще се превърне в атрактивна пешеходна зона. Идеята е на архитектурно студио, спечелило конкурс за идеи за подобряване на пешеходните връзки през реката. Дали обаче проектът ще намери реализация е спорно.

garden-bridge-across-the-Thames_1

garden-bridge-across-the-Thames_2

Кадрите, разпространени от студиото, показват два нагънати кея, поддържащи пешеходна пътека, засадена с дървета, треви и цветя, предлагаща чудна гледка към околността на града.

„С богатото си наследство от градини, паркове и площади Лондон е един от най-зелените градове в света“, казва Томас Хийтърук. По думите му, неговото студио се е постарало да запази този зелен облик.

garden-bridge-across-the-Thames_3

Структурата, предложена в проекта, следва да се построи между съществуващите мостове Блекфрайърс и Ватерло. Проектът ще струва 60 млн. лири. Те обаче не са нито дадени, нито поне предвидени в бюджета на Лондон. Студиото Heatherwick ще трябва да ги набере от частни инвеститори. „Кметът бе запален да намери знаков проект за зелена инфраструктура, която може да символизира Лондон като място за живот с високо качество и стандарт“, посочи Изабел Дедринг, заместник-кмет на Лондон за транспорта. „Но ако частният сектор не намери финансиране, проектът няма да може да бъде продължен.“

Това ще бъде първият нов мост, построен над реката, от времето на „Моста на хилядолетието“, който първоначално бе открит през 2000 г., но бе затворен от съображения за сигурност и отново отворен през 2002.

garden-bridge-across-the-Thames_4

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*