Нова дата за пускане на европейския еко-сателит

Европейската космическа агенция ESA обяви, че е насрочила нова дата за изстрелването на CryoSat-2 – сателит, проектиран да следи как ледените шапки на Земята реагират на климатичните промени. Дълго отлаганото изстрелване трябва да стане факт на 8 април.

Предишното пускане на сателита трябваше да стане на 25 февруари от космодрума Байконур в Казахстан. То обаче беше отложено заради недостатъчни горивни резерви за втория етап от изстрелването.

700-килограмовият сателит ще носи на борда си микровълнов радар за измерване на височини, който е пригоден за работа при всякакви външни условия. Той ще има за задача да измерва промените в дебелината на плуващите в морето ледове, постигайки точност един сантиметър.

Сателитът, наречен Днепър, ще бъде един от общо три сателита на ESA, наречени „Земен изследовател“. Другите два са GOCE, изстрелян през март 2009 за наблюдение на циркулацията на водните течения в океаните, и SMOS, пуснат ноември 2009 за наблюдение на влажността на почвите и солеността на океанската вода.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*