Споделени електромобили вече и по улиците на Монреал

Cummunauto (френска игра на думи, която означава нещо близко до „обща кола“) е мащабна схема за услуги по споделени  автомобили, която действа в четири града в провинция Квебек в Канада, има 27 000 потребители и автопарк от около 1300 превозни средства. Схемата току-що стартира нов пилотен проект за споделени изцяло електрически автомобили в Монреал. Услугата ще започне с около 20 електрически Nissan Leaf. Чрез проследяване на тенденциите в използването ще бъде определено дали ще е необходимо и оправдано евентуално разширяване на услугата.

cummunauto-electric-montreal-1.jpg.662x0_q100_crop-scale

„Ние искаме да знаем какви биха били ефектите от подобен проект за туристическите навици на хората от Монреал. Ползите за околната среда могат да се окажат много важни“, казва Даниел Бушар, ръководител на кампанията в градския съвет по околната среда в Монреал.

Електрическите автомобили в Квебек могат да се похвалят като най-екологичните в света, защото освен че са нискоемисийни, близо до 100% от електроенергията, която се използва в провинцията, идва от ВЕЦ.

От градския съвет също така ще наблюдават дали жителите на града са склонни да се откажат от втора кола в домакинството, ако имат налице удобна схема за споделяне на електромобили.

1 коментар

  1. Поне купетата да им сменят на тия електромобили, че ще станат като български влак!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*