Salgore: енергийно ефективен офис, вдъхновен от солни складове

Ателие Арко е главният „виновник“ за тази едновременно модерна и традиционна архитектура в Порник, Франция. Тя е проектирана по искане на местните власти и е вдъхновена от местните складове за сол.

Salgore-Atelier-Arcau-1

Salgore-Atelier-Arcau-2

„Salgore“ е съставена от две дълги линейни пространства, обвити в дърво, което предпазва вътрешните пространства от прегряване. Използването на дърво и бетон за сградата минимизира консумацията на енергия и се явява едновременно модерно и традиционно.

Salgore-Atelier-Arcau-3

Salgore-Atelier-Arcau-4

От кметството на Порник са поискали „Salgore“ да бъде общинска сграда, която да продължи традицията на архитектурата в региона Рец (като например острите, керемидени покриви). Управата на региона се намира в бизнес парк и е заобиколена от болницата, полицията и няколко офис сгради. С уважение към местната общност ателие „Арко“ е създала дизайн, който е едновременно традиционен и модерен и с мисъл за бъдещето. Черпейки вдъхновение от солните складове, типични за брега на Атлантическия океан, проектът се състои от две дълги сгради, облечени в дърво.

Salgore-Atelier-Arcau-5

Salgore-Atelier-Arcau-6

Сложните шарки в дървесното покритие на сградите позволява навлизането на достатъчно дневна светлина, като в същото време пази интериора от прегряване. Дебелата стена от бетон с подобаваща изолация допълнително защитава интериора и спомага за намаляване на енергийните загуби.

Salgore-Atelier-Arcau-7

Salgore-Atelier-Arcau-9

Проектът е завършен през 2012 г. и е отличен с награда на BBC за нискоенергийна сграда. „Salgore“ е отличена на първо място на Фестивала на световната архитектура 2012 в категорията за граждански и обществени сгради.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*