Китай налага антидъмпингови мита за химикали от ЕС

Китай ще наложи от петък антидъмпингови мита в размер до 37 на сто за определен химикал, внасян от Европейския съюз, обяви Ройтерс, позовавайки се на Министерството на търговията. Това е най-новият ход в продължителния спор между търговските партньори, който се „разгоря“ с налагането в ЕС на антидъмпингови мита за соларните панели, които се внасят от Китай. Разследването на вноса на китайски соларни продукти започна в края на 2012 г., а от юни са в сила мита, за които през юли ще бъде повишена ставката.

Toluidine

Новото решение поставя мита, вариращи от 19,6% до 36,9%, върху европейския износ на толуидин – химикал, използван за производството на боя, медицински продукти и пестициди.

Митото ще влезе в сила от 28 юни и ще е в сила за пет години, според анонса на Министерството, публикуван на неговия уебсайт www.mofcom.gov.cn.

Мито от 19,6% ще бъде наложено върху въпросния химикал, внасян в Китай, ако е производство на Lanxess Deutschland GmbH, докато другите засегнати предприятия ще бъдат облагани с 36,9%.

Решението представлява завършек на разследване, стартирано през юни 2012 година.

Освен това Китай се готви да разгледа жалба, касаеща луксозните автомобили, внасяни от ЕС, което носи притеснения, че търговските неразбирателства на двете страни, започнали с прословутите соларни панели, скоро ще се разпространят и къмнякои от най-популярните потребителски стоки.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*