Улични соларни зарядни за смартфони дебютират в Ню Йорк

street-charge-new-york-2

Телекомуникационният доставчик AT&T си партнира с разработчика на преносими системи за слънчева енергия Goal Zero и бруклинското дизайнерско студио Pensa за разгръщането на система от улични соларни зарядни станции за смартфони из Ню Йорк. Всяка станция е покрита с фотоволтаични панели. Те генерират енергия и я трупат във вътрешна батерия за осигуряване на енергия за смартфони и таблети – безплатно.

street-charge-new-york-3

street-charge-new-york-5

Първите инсталации вече са факт в Ривърсайт парк, Бруклин бридж парк, Форт Грийн Парк и Острова на губернатора – от 18 юни. В следващите седмици ще бъдат монторани още около 20 подобни станции.

street-charge-new-york-6

street-charge-new-york-7

Първоначалната концепция за уличните станции е създадена в началото на 2012 г. от Pensa. Идеята била за „елегантно решение тип „всичко-в-едно“ за соларно зареждане на мобилни устройства“. Работните скици се превърнали в действащи прототипи. Един от тях бил оборудван и със светодиодна улична лампа с PV панел отгоре. Друг пък бил създаден в сътрудничество Dumbo Business Improvement District с „чадъри“ от слънчеви панели за използване в кафенетата. Всъщност тези стойки със соларните чадъри все още са в употреба и днес.

street-charge-new-york-9

street-charge-new-york-13

Pensa обаче влезли в партньорство с Goal Zero  за разработването на окончателен проект, който включва алуминиева фасада със стоманена сърцевина. На приблизително височина на човешки ръст са монтирани малки дървени рафтове, които се разгръщат ветриловидно от центъра навън подобно на листата на цвете, излизащи от основата на цвета. Във вътрешната част на тези структури на всяко рафтче има USB и Micro USB кабели. Има и съвети за зареждане за популярните специфични конектори като Apple 30-pin и Lightning.

street-charge-new-york-17

Три 15-ватови фотоволтаични плочи са монтирани на върха на тази конструкция. Включена е и Li-NMC батерия, което означава, че станцията може да се използва и през деня, и през нощта.

street-charge-new-york-18

Устройството е напълно самостоятелно и не се налага да се свързва с кабели към електро-мрежата. Разработчиците смятат, че времето на зареждане от станцията на улицата ще бъде почти същото като при включване в контакта.

street-charge-new-york-19

„Устройства на ползвателите не теглят ток директно от панелите, защото панелите зареждат една 168 Wh литиево-йонна батерия, която след това зарежда смартфоните и таблетите със същата скорост като контакта на стената“, обяснява Марк Олсън от Goal Zero. „Панелите непрекъснато зареждат вътрешната батерия.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*