Великобритания имала огромни резерви от шистов газ

Ново проучване, обявено вчера, сочи, че в Обединеното кралство има значително по-големи резерви на шистов газ, отколкото се смяташе досега. Правителството незабавно подчерта своя ангажимент към развитието на този сектор.

Новината е добра за фирмите, добиващи газ в страната, и лоша за еколозите и местните общности. Всички те се притесняват, че спорната технология „фракинг“ може да доведе до дълготрайни и непоправими щети за околната среда и хората, включително замърсяване на почвите и водите.

fracking

Дълго очакваното проучване на British Geological Survey говори, че около 40000 милиарда кубически метра шистов газ „лежат“ в басейна Боуланд, който обхваща 11 общини в северната част на Англия.

Компаниите, които възнамеряват да извличат газ там, бяха информирани, че ще трябва да платят по 100 000 лири за всеки кладенец на местните общности, както и 1 процент от приходите от производството си. Това е част от нов пакет от бонуси за общността – компенсаторни плащания, каквито плащат и разработчиците на офшорна вятърна енергия.

Наред с тези съобщения, правителството потвърди и нови планове за процедурите по предоставяне на разрешения за разработване на залежите на шистов газ. Тези промени трябва да рационализират процеса на одобрение.

„Днес е денят, в който Великобритания става сериозна по отношение шистовия газ“, заяви министърът на енергетиката Майкъл Фалън пред репортери. „Шистовият газ има потенциал да допринесе за нашата енергийна сигурност, за увеличаване на инвестициите, за генериране на данъчни приходи и на значителни приходи за местните общности. Газът е най-чистото изкопаемо гориво и би било безотговорно да се игнорират тези потенциални бъдещи ресурси.“

Защитниците на околната среда настояват, че методът на добиване на газа може да предизвика земни трусове и замърсяване водните пътища. Те подчертават и, че втурването да се добива шистов газ ще вкара страната в неустойчива, високо-въглеродна енергийна система и потенциално ще изхаби ресурсите, които могат да се вложат в по-чисти форми на енергия.

__________________________

 

Колко (без)опасен е добивът на шистов газ чрез „фракинг“?

2 коментара

 1. Глейте соларките ве …
  Там няма начало няма и край….
  Газта е ресурс(материален ресурс) а не енергиен източник…

 2. Хората трябва да разберат колко вода има – http://www.greentech.bg/?p=28459 т.е. да е пазим чиста а не да се слагат 600 химикала за фракинг и добив на шистов газ което е престъпление срещу човечеството.

  За производството на една ябълка са нужни 70 литра вода – http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=873956

  Има начин да се премине към ВЕИ но с лихварството няма да стане.

  Тук – http://darikfinance.bg/novini/95433#comments съм написал повечето неща и за 32 000 000 атомни бомби.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*