Нов световен рекорд за скорост за електрически автомобил

Лорд Дрейсън, бившият британски министър на науката, счупи световен рекорд по на с електрически автомобил в категорията под един тон. Добрите новини идват малко преди неговия екип да участва в световното първенство Formula-E догодина.

В пълна тишина той достигна скорост от 328 км/ч със своята Lola-Drayson B12/69 EV – оформена като състезателен болид. Електрически мотори с обща мощ от 600 коня направиха възможен пробива.

Мястото на събитието бе пистата на British Royal Air Force в Елвингтън.

Drayson_electric_record_2013

Лорд Дрейсън е „момче за всичко“ – бивш министър на науката в предишното правителство, бизнесмен, както и участник в разработването на новия шампионат на FIA за електрически коли Formula E.

Частично изграден от въглеродни влакна, автомобилът тежи по-малко от 1000 кг, въпреки своята 20 кВтч батерия – почти еквивалентна на Renault Zoe. За Дрейсън технологията, използвана в колата, трябва да „помогне за подобряване на производството на електрически автомобили.“

Едновременно с това Дрейсън работи по дизайна на състезателното возило което неговият тим ще представи на световния шампионат FIA Formula E, започващ през септември 2014 година. По щастливо стечение на обстоятелствата за Дрейсън първото състезание ще се проведе в Лондон, а след това в Рим, Маями, Пекин и Рио.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*