Обама дава $23 млрд. за чиста енергия

Новата програма на US президента ще създаде 17 000 работни места

Американският президент Барак Обама обяви началото на програма за данъчен кредит, насочена към производството на чиста енергия, на обща стойност 2,3 милиарда долара. Планът ще увеличи заетостта, като насърчи проекти за чиста енергия.

Според Обама, крупният данъчен кредит идва от фонд, създаден през февруари миналата година на обща стойност $787 милиарда, предназначени за стимулиране на икономиката. Новата програма може да създаде 17 000 работни места и да бъде допълнена с допълнителни $5 милиарда частен капитал.

„Изграждането на динамичен сектор за чиста енергия е начинът, по който ние ще създадем работните места на бъдещето – работни места, които носят добри заплати и не могат да бъдат аутсорсвани“, заяви Обама.

Високата безработица е един от най-големите проблеми, които Обама има да решава. Месечната справка от местното министерство на заетостта показва, че през декември нивото на безработица е останало 10%, а бизнесът неочаквано е закрил 85 000 работни позиции.

Промените в климата, заедно с грижата за здравеопазването и финансовите регулации са други топ-приоритети за Обама и неговата администрация.

Предвидените данъчни кредити ще бъдат дадени за 183 проекта из цялата страна, които включват инициативи за соларна и вятърна енергия, както и за други чисти и възобновяеми източници на енергия и повишаване на енергийната ефективност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*