Ресурсна и енергийна ефективност + естествена вентилация + ВЕИ = Villa 4.0 в Холандия

villa-4-0-naarden-m300113-p1

Икономия на ресурси и повторно използване на съществуващите, рециклиране, намаляване на отпадъците, енергийна ефективност, естествена вентилация, ВЕИ, пречистване на отпадните води, LED осветление, отопление на биомаса – всичко това са части от екологичния живот и екологичния дом. И всички те са събрани на едно място във Villa 4.0 в Наарден, Холандия.

Ръководен принцип в този проект е създаването на къща, която да е устойчива и да възстанови изгубената връзка между дома и околната природа. Първата стъпка е запазването на възможно най-голяма част от  съществуващата къща. Това има две ползи – ограничаване на отпадъците и намаляване на обема на потребните нови материали. Външните стени и покривът са модернизирани чрез добавяне на изолация и подмяна на всички прозорци.

villa-4-0-naarden-m300113-p3

villa-4-0-naarden-m300113-p4

Централните стени са премахнати, за да се създаде ново, просторно „сърце“ за дома; тази дневна дава достъп до всички други части на къщата. Физическата връзка между къщата и ландшафта е осъществена чрез стъклен „павилион“, прикрепен към дневната и достигащ до градината. Големите капандурите на дома превръщат това обиталище в оригинална триизмерна скулптура.

villa-4-0-naarden-m300113-p2

Те обаче са и съществена част от внимателно проектираната система за естествена вентилация, стъпваща на енергийната концепция за поддържане на жилището комфортно с минимален разход на енергия. Вграденото подово отопление се захранва от система за топлинно съхранение. Допълнителни източници на топлина през зимата са голяма печка на дърва в кухнята и новият стъклен павилион, който натрупва топлина в слънчевите дни на принципа на парника.

Слънчевият колектор на покрива осигурява топла вода. Допълнителни икономии на енергия се реализират чрез използването само на LED осветление. Всички отпадъчни води се пречистват и използва повторно.

villa-4-0-naarden-m300113-p5

villa-4-0-naarden-m300113-p6

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*