Египет ще подслони датски завод за соларни системи

Египет ще подслони датска фабрика, произвеждаща сурови материали и газ за производството на системи за слънчева енергия, предаде Ройтерс, позовавайки се на държавната египетска информационна агенция МЕНА. Стойността на проекта е 460 милиона долара.

Египет издига като приоритет засилването на енергийния сектор и министърът по инвестиционните въпроси Махмуд Мохилдин е категоричен, че подкрепя проекта, твърди още дописката на МЕНА. Оператор на фабриката ще бъде датска компания, чието име не се съобщава.

Новият завод ще произвежда годишно по 3000 тона полисилиций, важен материал в производството на соларни клетки, както и 1500 тона газ, използван също в направата на слънчевите клетки.

Макар че преходът към алтернативни източници на енергия е издигнат като приоритет, Египет изостава от гледна точка на соларните проекти в страната – за сметка на вятърните. Все пак министърът по инвестиционните въпроси е категоричен, че първият завод за соларни технологии в страната ще заработи до края на настоящата година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*