Екстравагантните вятърни турбини – действащи машини или просто поредната глупост? (I част)

Турбина на Uprise Energy - при самото й представяне фирмата показа данни от независими лабораторни изпитания

wind-turbine-types-32

Почти всяка седмица чуваме за нови и иновативни методи за улавяне на вятърна енергия. Въпреки това всеки киловат добавен нов капацитет разчита на традиционните три витла с хоризонтална ос. Защо така? Защо новите иновативни продукти не могат да е преборят с емблематичните бели мачти с три витла? Според специалисти, много от тях са изобретения, които не могат да работят в реалния свят – „много шум за нищо“, фукня, опит за привличане на внимание или оправдаване на неправомерно придобито финансиране. Ето няколко критерия, които специалистите препоръчват, за да преценим дали даден „нов дизай“ изобщо има смисъл.

1. Превишават ли лимита на Бец?

През 1919 г. Алберт Бец изчислява, че максималната енергия, която може да бъде получена от вятъра, независимо от вида на използваното устройство, е 59,3%. Това число, известно като лимита на Бец, е издържало проверката на времето. Никой досега при независими тестове не го е надхвърлил. Но въпреки това мнозина продължават да твърдят, че го правят.

Безвитловата турбина на Saphon претендира да  е преодоляла лимита на Бец. Дали?!
Безвитловата турбина на Saphon претендира да е преодоляла лимита на Бец. Дали?!

Ако видите някой „нов дизайн“, който надвишава лимита на Бец, мислете за това като за червен флаг, което би могло да означава, че нещо не е наред. При равни други условия лимитът на Бец продължава да е базата за сравнение за производителността на устройствата за улавяне на вятъра, без значение дали става дума за витла с хоризонтална ос, вертикална ос, фунии, хвърчила, лодки и т.н.

2. Не е ли нещо старо, добре забравено, което претендира да е ново?

Добиването на енергия от вятъра не е новост. Талантливи и интелигентни мислители и инженери са работили за подобряване на добивите от вятърна енергия в продължение на хиляди години и в резултат на това вече е изпробван почти всеки възможен подход. По-голямата част от системите са били изхвърлени. Някои хора, които изглежда не знаят как да използват Google, продължават да преоткриват старите технологии и да твърдят, че това е нещо ново.

Вятърни турбини  Darrieus (ляво) и  Savonius (дясно)
Вятърни турбини Darrieus (ляво) и Savonius (дясно)

Един пример за това са турбините Savonius и Darrieus. Те са измислени още преди векове. Много от новите продукти, които ни се рекламират, използват за основа един от тези два метода. Към тях се добавят всевъзможни екстри – например тежки топчета по краищата за усилване на инерцията, куха вътрешност за олекотяване на конструкцията и какво ли още не.

3. Концепция или работещ прототип?

Много хора имат идеи. Някои от тези хора имат достъп до доста добри инструменти за графична обработка. Те създават чудесна графика – очарователно изглеждащи устройства, често придружени от някое псевдо-научно становище. Ако обаче няма работещ прототип, трябва да ни светне червената лампа, че това едва ли е реално работеща технология.

Сграда, покрита с леки "сламки", които при всяко полъхване на вятъра ще се раздвижват и ще генерират енергия - това е една от невероятните нови концепции, разпространени наскоро, известна като Belatchew Arkitekter Strawscraper
Сграда, покрита с леки „сламки“, които при всяко полъхване на вятъра ще се раздвижват и ще генерират енергия – това е една от невероятните нови концепции, разпространени наскоро, известна като Belatchew Arkitekter Strawscraper

4. Дали единствените резултати от изпитания принадлежат на фирмата, или са потвърдени от независима лаборатория?

Има няколко независими реномирани лаборатории за тестване, които могат да правят добре формулирани, доказани и надеждни тестове на устройствата за вятърна генерация. Обичайно резултатите от техните изпитания се публикуват официално. Ако дадена компания не разполага с независими тестове за своето „ново“ устройство и все прави екстравагантни констатации за него, бъдете скептични.

Турбина на Uprise Energy - при самото й представяне фирмата показа данни от независими лабораторни изпитания
Турбина на Uprise Energy – при самото й представяне фирмата показа данни от независими лабораторни изпитания

Съвсем обичайно е лабораторните тестове, правени от независимите лаборатории, да  се публикуват, например на уебсайта на фирмата-разработчик. Ако фирма, която твърди, че има иновативен продукт, е тествала изобретението си само в собствените развойни центрове и никой друг извън фирмата не е пробвал ефективността му, останете критично настроени.

Следва

1 коментар

  1. Има много турбини,които претендират да са много иновативни,но са добре забравени стари артефакти.Питам се,защо никой не си е направил труда да ги доразвие?Аз и моят съидейник сме готови да се изправим срещу изчисленията на г-н Алберт Бейц,с нашият ветрогенератор от ,,добре забравен артефакт“ и последните аеродинамични изчисления на формула 1.До тук математическият модел показва ,че господинът е сгрешил тогава.Ако,някой проявява реален интерес може да пише на svilenstoev1969@abv.bg.Наистина много неща са добре покрити от времето хората!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*