Художник постави скулптури върху топящ се арктически айсберг

Датски художник постави две огромни метални скулптури върху айсберг в Гренландия с цел да повиши интереса и вниманието на широката общественост към темата за климатичните промени. Хората ще могат да наблюдават скулптурите онлайн и да виждат какво става с тях, докато ледът постепенно се топи, съобщи Ройтерс.

45-годишният Ап Верхеген е изградил двете скулптури от усукани метални пластини. Фигурите представляват кучешки впрягове. Идеята на художника е да разкаже за това как климатичните промени се отразяват върху живота на северния народ Инуит и как за тези хора е все по-трудно да се движат по леда, да ловуват и да си набавят храна.

Морето вече не замръзва достатъчно. Тези хора вече не могат да се доверят на природата“, казва художникът. Това, което той има предвид, е че в Ууманак – интуитско село на остров северозападно от Гренландия, в което живеят рибари и ловци – морето не замръзва достатъчно през зимата. Не се образува дебел лед, за да могат ловците със своите кучешки впрягове да отидат на лов. В същото време обаче морето образува тънък лед, който сковава лодките на рибарите и те не могат да се движат из морето, за да могат поне да си наловят риба.

Еколозите отдавна предупреждават, че климатичните промени изменят екосистемите, където много животни зависят от морския лед, за да могат да оцелеят. Същото се отнася и за хората, живеещи в тези райони.

Скулптурите на Верхеген са две и отразяват инуитската традиция когато човек предприема пътуване, винаги да води със себе си спътник – да не пътува самичък. „Когато инуитите пътуват към непозната дестинация, те винаги тръгват по двама. Къде отива този айсберг никой не знае, къде ще свърши пътуването му не е ясно – точно затова впряговете са два“.

Любопитните хора могат да наблюдават скулптурите на www.coolemotion.org.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*