Западният черен носорог официално обявен за изчезнал

Африканският западен черен носорог вече официално е изчезнал, според Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Подвидът е забелязан за последно през 2006 г. Северният бял носорог е „на ръба на изчезване“, а в Азия яванският носорог е по пътя към същата участ, ако силите на реда не вземат мерки да се спре бракониерството и не въведат мерки за опазване. Тази новина идва след като IUCN проведе преглед на 60 000 вида животни и растения, за да актуализира Червената книга на застрашените видове.

blackrhino2_v1

Южният бял носорог е бил изправен пред изчезване в края на 1800 г., но тогава са били въведени мерки за опазване на вида. В резултат на това е възродена популацията. Днес около 20 000 южни бели носорози бродят на свобода, според CNN.

Ако подобни мерки бяха приложени за западния черен носорог и за северния бял носорог, двата вида може би нямаше да изчезнат, казва Саймън Стюарт, председател на IUCN за оцеляването на видовете. „Тези мерки трябва да бъдат засилени сега,“ каза той. Особено внимание трябва да се обърне на местообитанията и да се подобри работата, предотвратяваща намаляването и изчезването на други видове носорози.

Изследването показва, че една четвърт от всички бозайници са застрашени от изчезване. Същото важи и за много растителни видове. Океанската фауна не е пощадена от лошата тенденция. IUCN показва, че пет от осемте видове риба тон – хищник, който е от съществено значение за здравословната морска екосистема – са застрашени от изчезване. Други видове, които формират важна част от хранителната верига – 26 новооткрити земноводни – също изчезват с тревожни темпове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*