Зелена банка ще финансира британските еко-проекти с 2 млрд. лири

Германия може и да е страната с най-сериозно производство на соларни системи, но от цяла Европа Великобритания е страната, която най-активно инвестира средства и усилия за преминаване към широк спектър еко-практики. Сега правителството там постави началото на „зелена“ инвестиционна банка с първоначален ресурс в размер на 2 милиарда лири, съобщи Ройтерс.

След като наскоро британското правителство реши гражданите да получават по 5000 лири за закупуването на електрическо возило, представи проектозакон за налагане на екологични шофьорски практики и умения за професионалните водачи и се прочу с уникален център за данни, който се охлажда от студения полъх на Северно море, сега Великобритания готви старта на „зелена“ инвестиционна банка. Нейната роля ще е да помогне за превръщането на страната в държава с чиста откъм вредни емисии икономика. Капиталът на новата банка е 2 милиарда лири.

Зелената банка ще финансира проекти от типа на ЖП линии, генератори с морски вятърни турбини и екологични системи за управление на отпадъците. Половината от средствата за банката ще дойдат от разпродажбата на държавни активи. Останалият един милиард ще дойде от частния сектор.

Високият риск в тези инвестиции, които са свързани с нови и недотам доказани технологии, изисква първоначална подкрепа от правителството, за да бъдат привлечени инвеститорите, убедени са британските управници. Те се надяват, че чрез банката ще насърчат частния сектор да навлезе на зеления пазар, за да се постигне желаното темпо на трансформация в страната.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*