Водораслите са най-екологичната и най-устойчивата изолация

Датската организация с нестопанска цел Realdania BYG изгради къща за почивка, която съчетава най-актуалната строителни техники с традиционни местни материали. Къщата с традиционен вид е обвита в морски водорасли – материал, който някога е бил използван за стотици домове на някога датския остров Льесо, от които днес са останали само 20.

Seaweed-House-Vandkunsten-Realdania-Byg-1

Seaweed-House-Vandkunsten-Realdania-Byg-2

Seaweed-House-Vandkunsten-Realdania-Byg-3

Seaweed-House-Vandkunsten-Realdania-Byg-4

Освен че е материал нетоксичен и незапалим, морските водорасли са с доказано изолационни свойства – толкова добри, колкото можем да ни осигури минералната вата.  Водорасловата изолация има чудесни акустични свойства, възпроизвежда се всяка година без човешко участие и има жизнен цикъл от повече от 150 години. Това е в много отношения „абсолютният  устойчив материал“ за изолиране, твърди Realdania BYG.

Архитектите решили да приберат водораслите в мрежени пакети и да ги прикрепят по цялата фасада. Вътрешните стени са облицовани с дърво. Те осигуряват пространство за две семейства с хол и кухня, разположен в центъра на сградата.

Seaweed-House-Vandkunsten-Realdania-Byg-5

Seaweed-House-Vandkunsten-Realdania-Byg-6

Seaweed-House-Vandkunsten-Realdania-Byg-7

Освен изграждането на съвсем новата къща, облечена в морски водорасли, Realdania BYG също е възстановила на покрива на една от съседните къщи. Екипът се надява, че с тези два проекта ще допринесе за популяризирането на водораслите като жизнеспособна алтернатива за изолация и ще съхрани традиционната архитектура на региона.

Seaweed-House-Vandkunsten-Realdania-Byg-8

Seaweed-House-Vandkunsten-Realdania-Byg-9

Seaweed-House-Vandkunsten-Realdania-Byg-10

Seaweed-House-Vandkunsten-Realdania-Byg-11

Seaweed-House-Vandkunsten-Realdania-Byg-12

Seaweed-House-Vandkunsten-Realdania-Byg-13

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*