Renault-Nissan Alliance вече са продали 100 000 електрически коли

Един Nissan LEAF, купен по-рано този месец в Атланта, Джорджия, стана стохилядният автомобил с нулеви емисии, продаден от Renault-Nissan Alliance.

Двете компании обявиха, че са продали повече електромобили от всички други производители на електрически коли. Палитрата включва както LEAF, така и електрическите предложения на Renault  – седанът Fluence, ванът Kangoo, миниатюрната четириколка Twizy и наскоро пуснатата на пазара супер-мини-кола ZOE.

EV-plug-in-nissan-leaf-600

Електрическите автомобили на Renault и Nissan вече са „навттрели“ приблизително 841 000 000 километра – това се равнява на 20 000 пъти обиколката на Земята. Тази цифра означава 53 милиона литра бензин, спестени на природата, както и 124 000 000 кг CO2 емисии, които не са отделени в околната среда.

Навлизането на електрическите автомобили е по-бавно, отколкото някои анализатори очакват, но председателят на алианса и изпълнителен директор Карлос Госн прогнозира светло бъдеще за технологията. Той е категоричен, че ерата на беземисийните автомобили идва и търсенето постепенно ще се увеличава с развитието на инфраструктурата.

В световен мащаб са продадени повече от 71 000 Nissan Leaf, откакто колата бе пусната в продажба през декември 2010 г. Според Nissan, при повечето от купувачите този изцяло електрически автомобил е заменил конвенционалните автомобили за ежедневна употреба.

САЩ води на пазара с 30 000 продадени Leaf. В Япония са продадени 28 000 коли от модела, докато в Европа, където колата бе пусната малко по-късно, са продадени 12 000 бройки. Колата се радва на особен интерес в Норвегия, където са продадени 4600 автомобила. Това прави Nissan най-продавания електрически автомобил в страната. Добра реализация на колата има и в други страни, където има стимули за закупуването на екологични превозни средства от типа на данъчни облекчения  за електрически превозни средства и освобождаване от пътни такси, достъп до автобусните ленти и безплатен паркинг.

Renault, междувременно, е продала 30 000 електрически превозни средства. Тя води на пазара в Европа с 61 на сто пазарен дял. Двуместният автомобил Twizy е най-продаваният модел с 11 000 продадени единици, откакто влезе в продажба в началото на 2012. ZOE е най-новото попълнение, което се присъединява в електрическата гама на производителя, и от него вече са продадени около 5000 коли.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*