ИТ-ветеран става шеф в перспективна фирма за соларни системи

Соларният производител Nanosolar си има нов шеф и неговото име звучи познато за мнозина от „силиконоватa долина“. Джоф Тейти, бившият шеф на Rambus, сега е новият топ-мениджър на Nanosolar, която се занимава с производството на нов тип соларни клетки. Тейти идва на мястото на Мартин Рошайзен.

Джоф Тейти

Соларните клетки, които Nanosolar произвежда, се правят от медно-индиево-галиев селенид (CIGS) и обещават да бъдат почти толкова ефективни, колкото поликристалните силициеви панели, но надеждата е те да се произвеждат значително по-евтино.

За създаването на Nanosolar бяха привлечени над $500 милиона, а инвеститори станаха хора като Лари Пейдж и Сергей Брин, основателите на Google.

През 2007 година компанията обяви, че започва да доставя слънчеви панели за потребителите. Недостигът им обаче доведе до натрупването на твърде много недоверие и скептицизъм относно тази нова технология и потенциала й. През септември фирмата 2009 каза, че започва масово производство на CIGS клетки и асемблирането им до соларни модули във фабрика в Германия. Компанията подписа договори на стойност $4,1 милиарда, но все още всички анализатори очакват с трепет да видят дали фирмата ще има капацитета да произведе толкова, колкото е обещала в договорите си.

Тейти е интересен избор, коментира GreenTechSolar, и е познат още от времето преди Rambus, когато работеше в Advanced Micro Devices. Имайки опит в такива компании, той носи със себе си опит и експертно познание за организацията на производство на продукт, който трябва да се произвежда в големи обеми, а това е нещо, от което Nanosolar има крещяща нужда.

Преди идването на Тейти в Nanosolar и друг път екс-шефове на чип-компании са се озовавали начело на фирми за соларни технологии. Така например шефът на First Solar Брус Соон идва от Intel, а шефът на New eSolar Джон ван Скоутър идва от Texas Instruments.

Има още нещо интересно: Rambus, където Тейти беше шеф, всъщност не произвеждаше колосални количества от даден продукт – тя създаде вид памет и лицензира технологията си за другите чип-производители. С това стана една от първите фирми, чиято основна дейност е търговията с интелектуална собственост. Сега анализаторите в бранша се питат дали Nanosolar няма да се опита да лицензира своята технология.

1 коментар

  1. Моля напишете аснователите на перспективата!!!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*