Испания гради вятърни паркове в Германия, а тя прави соларни централи в Тайланд

Бизнесът с технологии за производство на алтернативна енергия става все по-интересен от гледна точка на международните взаимоотношения и разширяването на присъствие на чужди територии. Тази седмица стана ясно, че испанската Iberdrola ще строи офшорен вятърен парк в Германия, а през това време Германия ще гради колосален слънчев „завод“ в Тайланд.

Испанската фирма за ВЕИ технологии Iberdrola Renovables обяви, че ще строи офшорна вятърна централа в Германия, в Балтийско море, съобщи АФП. Компанията е придобила правата за инсталацията от джойнт-венчър, състоящ се от Deutsche Erneuerbare Energien, поделение на Deutsche Bank, и немската Ventotec. Стойността на проекта не беше посочена.

Вятърният парк ще има 80 турбини и общ изходящ капацитет от 400.

Iberdrola Renovables ще инвестира в построяването на вятърния парк около 9 млрд. евро до 2012 г. като част от нейната програма за международна експанзия.

Германия е вторият най-голям в света производител на вятърна енергия – след САЩ и преди Китай и Испания, според Глобалния съвет за вятърна енергия. Страната е известна и като най-големият в света производител на соларни системи, доставящ над половината от соларните панели в глобален мащаб.

Немската фирма за соларни панели Conergy пък ще прави най-големия комерсиален соларен „завод“ в Югоизточна Азия, стана ясно едновременно с анонса на испанската фирма. Азиатската соларна централа ще е разположена на 70 километра северно от столицата на Тайланд Банкок.

Първата част от централата трябва да заработи до края на юли т.г., осигурявайки 1 мегават енергия, посочи компанията от Хамбург. До края на годината паркът трябва да бъде завършен и ще има капацитет 3 мегавата. Когато заработи с пълна сила, паркът ще произвежда 4500 мегаватчаса годишно, с което ще спестява по 2000 тона въглероден двуокис на година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*