Toshiba в преговори с Бил Гейтс за ядрени технологии и чипове

Японската корпорация Toshiba е в преговори с фирма, която се ползва с подкрепата на Бил Гейтс, за съвместно разработване на ядрени реактори. Toshiba също така се готви да „рестартира“ плановете си за изграждането на фабрика за чипове за NAND-памети.

Двете новини от компанията съвпадат с двете основни направления, на които тя залага за постигането на добри приходи – ядрените системи и чиповете. Анонсите идват в момент, когато всички производители на електроника по света се опитват да изплуват от глобалната икономическа рецесия и търсят свежи източници на приходи и растеж.

Toshiba притежава американската фирма за ядрени системи Westinghouse. Сега тя е в преговори с подкрепяната от Бил Гейтс фирма TerraPower с цел разработването на т. ар. TWR реактори, които са проектирани така, че използват обеднен уран и се счита, че могат да работят 100 години без нужда от „презареждане“.

Компактните по размер TWR реактори биха се вписали добре у развиващите се пазари, смятат в Toshiba. Очаква се търсенето им да дойде именно от такива страни.

Самият Бил Гейтс е готов да инвестира няколко милиарда долара собствени пари в проекта. Предвижда се той да може да достигне етап на комерсиализация след около 10 години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*