Нова технология позволява развитието на 4G слънчеви клетки

Проф. Рави Силва от Института по модерни технологии при Университета Съри е определил набор от комбинации от органични и неорганични материали, които могат да създадат ново, четвърто поколение слънчеви клетки – крачка към по-ефективна, рентабилна и по-мащабна слънчева енергия.

Слънчевата енергия – най-зелената форма на възобновяема енергия – се радва на нарастващото търсене в целия свят. Глобалният соларен капацитет вече надхвърля 100GW.

sun is shining

Новите 4G слънчеви клетки, определени от проф. Силва, са хибрид, който комбинира ниски разходи и гъвкавост на проводящите полимерни филми (органични материали) със стабилни през целия си жизнен цикъл наноструктури (неорганични материали). Този подход на „неорганични вещества в органичните“ подобрява събирането на слънчева енергия и нейното превръщане в електричество. Системата предлага по-добра ефективност от сегашните 3G слънчеви клетки, като запазват своята ниска разходна база. От своя страна тези 3G клетки предлагат значителни разходни подобрения в сравнение с първото и второто поколение соларни клетки –  базирани на кристални и поликристални силициеви подложки – които са отговорни за над 90% от слънчевата енергия, която се генерира днес.

Университетът Съри е участник в проект от Седма рамкова програма на Европейския, наречен „SMARTONICS“ на стойност 11,6 милиона евро, ръководен от Аристотеловия университет в Солун. Този проект в момента разработва интелигентните машини, инструменти и процеси за мащабно производство на 4G слънчеви клетки, използвайки ролкова печатаща технология за висока производителност и по-ефикасно производство.

В много части на света соларната енергетика вече се конкурира успешно с „класическата“, подчерта още професорът по време на конференцията NANOTEXNOLOGY 2013. Нейно предимство е, че изисква по-малко инфраструктура и може да се използва в райони, където конвенционалната електроенергия не е достъпна.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*